Πορτοκαλόπιτα με βάση κανελένιο φύλλο, από την Κατερίνα και το “Ζουμ στην Κανέλα”!

Έχεις καλεσμένους στο σπίτι & θέλεις να φτιάξεις ένα γλυκό που να τους ενθουσιάσεις όλους & να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Φτιάξε πορτοκαλόπιτα!!!

Είναι ένα γλυκό κλειδί, γιατί τρώγεται όλες τις εποχές ευχάριστα. Μπορείς να το φας όλες τις ώρες, να ξεκινήσεις από το πρωί & να καταλήξει το βραδινό σου γλυκάκι. Επίσης είναι τέλειο για μετά το φαγητό που θέλουμε να αλλάξουμε γεύση & παράλληλα να είναι & ελαφρύ.

Είναι από τα ωραιότερα γλυκά, σε συνδυασμό με την ευκολία παρασκευής του θα σε κάνει να το αγαπήσεις διπλά. Είναι αφράτη, ζουμερή & γεμάτη αρώματα η συγκεκριμένη πορτοκαλόπιτα. Ακόμη & οι πιο φανατικοί της σοκολάτας θα το λατρέψουν αυτό το γλυκό.

Aν έχεις & παγωτάκι στο ψυγείο ταιριάζει απόλυτα. Ακόμη καλύτερα αν έχεις φτιάξει το συγκεκριμένο παγωτό με τα χεράκια σου τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Υλικά (για 8-10 κομμάτια)

Για το σιρόπι

  • 300ml. νερό
  • 300ml. χυμό πορτοκαλιού
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)

Για την πίτα

  • 500γρ. φύλλο κρούστας
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 80γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
  • 3 αυγά
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 200ml. σπορέλαιο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 50ml. λικέρ πορτοκαλιού ή 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι για άρωμα
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, ώστε όταν βγάλουμε το γλυκό να είναι κρύο το σιρόπι & το γλυκό πολύ ζεστό για να πετύχει το σιρόπιασμα.
  2. Βράζουμε σε ένα σκεύος τη ζάχαρη, το χυμό, τη φλούδα από το πορτοκάλι & την κανέλα.  Όταν λιώσει η ζάχαρη & πάρει μία βράση το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά μέχρι να το χρειαστούμε.
  3. Παίρνουμε τα μισά φύλλα (6 φύλλα) από το πακέτο και τα απλώνουμε στον πάγκο. Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπολάκι. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα & πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης. Μαζεύουμε σαν βεντάλια το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί & τοποθετούμε τα φύλλα κατά μήκος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º στον αέρα για 15′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι & συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ, το γιαούρτι & το ξύσμα. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Με το χέρι ή με ένα ψαλίδι κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα σε μικρά κομματάκια. Τα αφήνουμε 10′ να ξεραθούν & τα ρίχνουμε σιγά σιγά σε δόσεις στο μείγμα φροντίζοντας να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μερικά ανακατεύουμε καλά.
  8. Βάζουμε τη γέμιση επάνω από τα ψημένα φύλλα & με μία σπάτουλα ισιώνουμε το μείγμα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º στον αέρα για 30-35′, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Την βγάζουμε από το φούρνο & αμέσως την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  11. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει & την σερβίρουμε ιδανικά με το παγωτάκι που λέγαμε.

Συμβουλές

  • Για να πετύχει το σιρόπιασμα πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο & η πορτοκαλόπιτα καυτή.
  • Τα φύλλα που προορίζονται για τη γέμιση πρέπει να τα ξεχωρίσετε καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους & επίσης να τα ρίχνετε σιγά σιγά στο μείγμα γιατί αλλιώς θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν μία μάζα.

Καλή επιτυχία!!!!!!!

  http://www.zoomstinkanela.com/portokalopita-me-vasi-kanelenio-phyllo/



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *