Ρόδι της καλοτυχίας, της υγείας και της γεύσης, από το icookgreek.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 Το ρόδι σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας και της γονιμότητας εμφανίζεται ως ένα από τα παλαιότερα καλλιεργημένα καρποφόρα δέντρα και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει.

Καταγωγή και χαρακτηριστικά του φυτού. Το ρόδι προέρχεται από την περιοχή της Αρμενίας, από όπου διαδόθηκε στην Περσία και τη Βόρεια Ινδία. Ροδιές καλλιεργούνται στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Ασία και στη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το δέντρο καρποφορεί κανονικά μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, με κάποια είδη στη Γαλλία να επιβιώνουν ως και 200 χρόνια.

Το ρόδι κατέχει ξεχωριστή θέση, τόσο στην αρχαία ελληνική μυθολογία, όσο και στις πιο πρόσφατες ελληνικές παραδόσεις.

Σε μια εκδοχή του μύθου της Περσεφόνης, ο Άδης απαγάγει την κόρη της θεάς Δήμητρας (θεά της Σοδειάς), και την παίρνει στον Κάτω Κόσμο ως σύζυγό του. Με τη Δήμητρα να θρηνεί για τη χαμένη της κόρη, τα φυτά στη γη σταμάτησαν να μεγαλώνουν. Ο Δίας, προκειμένου να επανέλθει η ζωή, διέταξε τον Άδη να απελευθερώσει την Περσεφόνη. Ήταν νόμος των Μοιρών όμως πως όποιος φάει ή πιει νερό του Κάτω Κόσμου δεν μπορεί να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Η Περσεφόνη δεν είχε φάει κάτι, όμως ο Άδης την εξαπατά, ταΐζοντας την έξι καρπούς ροδιάς (ο αριθμός των καρπών που έφαγε η Περσεφόνη διαφοροποιείται μεταξύ τριών και επτά, ανάλογα με την εκδοχή του μύθου). Αποτέλεσμα ήταν η Περσεφόνη να περνάει τη μισή χρονιά στον Κάτω Κόσμο, με τη θεά Δήμητρα να θρηνεί για την απώλειά της, στερώντας τη γη από γονιμότητα. Ο μύθος αποτελεί μια εξήγηση των αρχαίων Ελλήνων για το φαινόμενο των εποχών. Το ρόδι στην αρχαία Ελλάδα ήταν συνδεδεμένο και με τη θεά Ήρα.

Το φρούτο εξακολουθεί να έχει ισχυρό συμβολικό νόημα και στις νεότερες ελληνικές παραδόσεις. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είθισται ο καλεσμένος σε ένα καινούργιο σπίτι να δωρίζει στους οικοδεσπότες ένα ρόδι, το οποίο συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη. Σε γάμους ή στον εορτασμό για την έλευση του νέου χρόνου, υπάρχει η παράδοση να σπάμε ένα ρόδι στο έδαφος -από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει και η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι», που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα- ενώ και στις παραδοσιακές επικήδειες τελετές το φρούτο έχει σημαντικό ρόλο, αφού αποτελεί βασικό συστατικό των κόλλυβων.

Το ρόδι στο πιάτο μας. Ολόκληροι οι καρποί ή ο χυμός του ροδιού, χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, στο ψήσιμο, στο γαρνίρισμα, στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στην παρασκευή χυμών και ποτών.

Ο διαχωρισμός των καρπών είναι ευκολότερος σε ένα μπολ με νερό, καθώς αυτοί βουλιάζουν ενώ το μη βρώσιμο μέρος του φρούτου επιπλέει. Το πάγωμα ολόκληρου του φρούτου επίσης διευκολύνει. Ένας ακόμα τρόπος για να συλλέξουμε εύκολα τους καρπούς είναι να κόψουμε το φρούτο στη μέση, να χαρακώσουμε με μαχαίρι τη φλούδα του 4 με 6 φορές, και έπειτα, κρατώντας το ρόδι πάνω από ένα μπολ, με ένα μεγάλο κουτάλι να ανοίξουμε τη φλούδα.

Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τρόποι για να πάρετε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβετε τα ρόδια στο στύφτη, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.

Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πλούσια διατροφική αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. 100 γραμμάρια ροδιού καλύπτουν το 12% της ποσότητας της βιταμίνης C, το 16% της βιταμίνης K και το 10% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.

Γεμάτο οφέλη 

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα vita.gr, «χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην -επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη».

3 ιδέες για κατανάλωση φρέσκων ροδιών: Από άποψη διατροφής, σημασία έχει η άμεση κατανάλωση φρέσκων ροδιών, ώστε να λαμβάνουμε το μάξιμουμ των θρεπτικών συστατικών τους αναλλοίωτα: α.στύβουμε τα ρόδια σε χυμό αντικαθιστώντας κάποιες μέρες την κλασική πορτοκαλάδα β. προσθέτουμε φρέσκα ρόδια στο πρωινό γιαούρτι μαζί με τα δημητριακά γ. ενισχύουμε τη μεσημεριανή ή βραδινή μας σαλάτα με τους καρπούς του ροδιού

Οι ολόφρεσκοι καρποί και ο φρέσκος χυμός των ροδιών είναι πολύτιμο δώρο που δύσκολα μπορούμε να το κάνουμε όλο το χρόνο στον εαυτό μας –ας τα απολαύσουμε τώρα που είναι η εποχή τους.

 

 

https://tinyurl.com/yaggmkep

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *