Δαμασκηνόπιτα, από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μια δαμασκηνόπιτα όλο γλύκα! Λιτή με μια σχεδόν ρουστίκ εκφραστικότητα λόγω της ζύμης!

 

Χρόνος προετοιμασίας:40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
20 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος:12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα

 

Για τη γέμιση

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 1 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/2 κιλό μεγάλα κόκκινα δαμάσκηνα κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτ. σουπ. νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κύβους, και δουλεύετε το μείγμα μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αν η ζύμη σας δεν αποκτά εύκολα συνοχή προσθέτετε σταδιακά 2 κ.σ. παγωμένο νερό. Μην δουλέψετε πολύ τη ζύμη, μόλις σχηματιστεί μια μπάλα, σταματήστε το ζύμωμα. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
2. Στρώνετε μια επιφάνεια εργασίας και τοποθετείτε τη ζύμη. Τη σκεπάζετε με ένα άλλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 26 εκ. Μεταφέρετε τη ζύμη μαζί με το αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος, σε ένα ταψί.
3. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, και το αλεύρι. Απλώνετε στην επιφάνεια της ζύμης τη γέμιση, ομοιόμορφα, αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά 5 εκ. Ανασηκώνετε τις άκρες της ζύμης και τις διπλώνετε πάνω στη γέμιση ώστε να την κλείσετε μέσα.
4. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τον κρόκο αυγό με το νερό και αλείφετε με τη βοήθεια ενός πινέλου, την επιφάνεια της τάρτας. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από το φούρνο αφήνετε την τάρτα να σταθεί για 10 λεπτά, και τη μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως, περίπου 20 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να φτιάξετε αυτήν την τάρτα και με ροδάκινα, βερίκοκα ή ακόμα και μήλα.

 

http://www.mirsini.gr/new/sintages/glika/tartes/recipe/944-

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *