Τροπικό κέικ με φρούτα -Tropical Fruit Cake, by Evi and the “Healthy Cook”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

for english scroll down

Σήμερα θα σας γλυκάνω με ένα κέικ γεμάτο εξωτικά αρώματα, υπέροχη γεύση και εντυπωσιακό στολισμό. Τροπικό κέικ με φρούτα, με ανανά, μάνγκο και καρύδα. Τα φαγητά του Λαμπριάτικου τραπεζιού τα αφήνω σε άλλους. Εγώ σας προτείνω το γλυκό που θα απολαύσετε στο τέλος.

Το κέικ αυτό είναι στην ουσία ένα σαβαρέν, μπαμπάς με ρούμι δηλαδή. Να σας πω την αλήθεια, εμένα τέτοια γλυκά με σιρόπι κλπ, δεν με ενθουσιάζουν. Στο συγκεκριμένο με κέντρισε αρχικά η εμφάνιση και η διακόσμησή του. Αλλά όταν το δοκίμασα, ήξερα πως έπρεπε να το ετοιμάσω και για εσάς. Είναι το ίδιο απολαυστικό και στην γεύση!

Το κέικ μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη, μην σας πω ότι θα είναι ακόμα καλύτερα. Θα το διακοσμήσετε, όμως, λίγο πριν το σερβίρετε για να είναι τα φρούτα φρέσκα. Τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε καλό θα είναι να είναι του ανανά, αν βρείτε ποτέ ανανά με φρέσκα φύλλα…  Εγώ δεν βρίσκω σχεδόν ποτέ. Καλά που έχω πολλά φυτά ????

Tropical Fruit Cake – Τροπικό κέικ με φρούτα

Συνολικός χρόνος:   2 ώρες και 30 λεπτά ( η 1.30 ώρα είναι αναμονή)

Μερίδες:   12

Υλικά:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο επιπλέον για την φόρμα)
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 9 γρ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι)
  • 100 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 90 γρ. βούτυρο (και λίγο επιπλέον για την φόρμα)
  • 100 γρ. περίπου μαρμελάδα βερίκοκο
  • 4 κουταλιές τριμμένη καρύδα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 μέτριο ανανά
  • 1 μάνγκο
  • τους σπόρους από ½ ρόδι, ή άλλο κόκκινο φρούτο επιλογής σας

για το σιρόπι:

  • 500 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • το ξύσμα από ένα λάιμ
  • 100 ml ρούμι

Εκτέλεση:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  1. Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο, τόσο ώστε να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει.
  3. Προσθέστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατέψτε καλά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με μια τσιμπιά αλάτι  και προσθέστε την ζάχαρη και τα αυγά.
  5. Προσθέστε λίγη-λίγη την μαγιά ανακατεύοντας και στην συνέχεια προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  6. Μεταφέρετε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και αφήστε το να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
  7. Ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να βγει  καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια,  που θα βάλετε βαθιά μέσα στην ζύμη. Μόλις ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο, αφήστε το 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και αναποδογυρίστε το σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
  8. Ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη και το ξύσμα και αφήστε τα να πάρουν βράση. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο το κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρούμι και ανακατέψτε ελαφρώς.
  9. Ξαναβάλτε το κέικ στην φόρμα, εφόσον έχει κρυώσει, και περιχύστε το με το σιρόπι. αφήστε το να κρυώσει τελείως.
  10. Βγάλτε το κέικ από την φόρμα και τοποθετήστε το στο σκεύος που θα το σερβίρετε. Τοποθετήστε το για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  11. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τον ανανά και το μάνγκο και τα κόβετε σε λεπτές φέτες.
  12. Ζεσταίνετε ελαφρώς την μαρμελάδα και την περνάτε από μια σήτα ώστε να φύγουν τα κομμάτια από το φρούτο.
  13. Αφού βγάλετε το κέικ από το ψυγείο,  αλείφετε με την βοήθεια ενός πινέλου όλη την επιφάνειά του με μαρμελάδα.
  14. Διακοσμείτε το κέικ με τα κομμάτια των φρούτων, τους σπόρους του ροδιού και την τριμμένη καρύδα.
  15. Προαιρετικά, το διακοσμείτε και με 3-4 φρέσκα φύλλα του ανανά.
  16. Σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Maxi Cuisine”, Δεκέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010.

Tropical Fruit Cake – Τροπικό κέικ με φρούτα

Today I will sweeten your day with a cake full of exotic flavors, great taste and impressive appearance; a tropical cake with pineapple, mango and coconut.

The cake is essentially a savarin, baba au rum that is. To tell you the truth, I am not much of a syrupy dessert person…  They do not excite me. In this one I was firstly intrigued by its appearance and decoration. But when I tried it, I knew I had to prepare one for you. It tastes as wonderful as it looks!

The cake can be prepared a day ahead; it might be even better. You should decorate it shortly before serving because the fruits need to be fresh. You may use the pineapple’s leaves for garnishing, if you ever find pineapple with fresh leaves … I do not find almost never. Thank God  I have many plants I can use ????

Tropical Fruit Cake – Τροπικό κέικ με φρούτα

Tropical Fruit Cake
Serves 12
A delicious syropy cake with pineapple, mango and coconut.
Write a review
Print
Prep Time
2 hr
Cook Time
25 min
Total Time
2 hr 25 min
Nutrition Facts
Serving Size
245g
Servings
12
Amount Per Serving
Calories 298
Calories from Fat 78
% Daily Value *
Total Fat 9g
14%
Saturated Fat 5g
25%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 2g
Cholesterol 79mg
26%
Sodium 53mg
2%
Total Carbohydrates 50g
17%
Dietary Fiber 3g
12%
Sugars 43g
Protein 4g
Vitamin A
13%
Vitamin C
83%
Calcium
4%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 300 g. all-purposeflour (and some extra for the pan)
  2. 4 eggs, lightly beaten
  3. 40 g. sugar
  4. 9g. dry yeast
  5. 100 ml of fresh milk, warmed
  6. 90 g. butter (and some extra for the pan)
  7. 100 g. approx. apricot jam
  8. 4 tablespoons grated coconut
  9. 1 pinch of salt
  10. 1 medium pineapple
  11. 1 mango
  12. seeds from ½ a pomegranate
for the syrup
  1. 500 ml water
  2. 250 g. sugar
  3. zest of one lime
  4. 100 ml rum
Instructions
  1. Grease and flour thoroughly a round cake pan.
  2. In a saucepan, melt butter, enough to get a light brown color. Leave to cool.
  3. Add the yeast in the lukewarm milk and stir well.
  4. In a large bowl, sift the flour with a pinch of salt and add sugar and eggs.
  5. Add a little bit of yeast-stirring, and then add the butter. Mix well with a wooden spoon.
  6. Transfer the mixture to the prepared pan and leave to rise at room temperature for about 1 hour.
  7. Bake the cake in a preheated oven at 180 ° C, for about 25 minutes, until a wooden skewer that will put deep into the dough comes out clean. Once cooked, remove from the oven, leave 5 minutes to cool slightly and invert on a rack to cool completely.
  8. Prepare the syrup by putting in a saucepan the water, sugar and zest and bring to boil. Once the syrup is ready, remove from heat and add rum. Stir slightly.
  9. Put the cake back in the pan once it is cool, and pour over the syrup. Let cool completely.
  10. Remove the cake from the pan and place it in the serving dish. Place it for 30 minutes in the refrigerator.
  11. Meanwhile, peel the pineapple and mango and cut them into thin slices.
  12. Slightly heat the jam and then pass it through a sieve to leave out the fruit pieces.
  13. After removing the cake from the refrigerator, brush the whole surface with jam.
  14. Garnish the cake with pieces of fruits, seeds of pomegranate and grated coconut.
  15. Optionally, garnish it with 3-4 fresh pineapple leaves.
  16. Serve immediately.

 

By Evi
Adapted from by the “Maxi Cuisine” magazine, December 2009 – January 2010.
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *