VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
AUBADE(Paris)
Bolero-Biodiet

Πάνε δεκαπέντε χρόνια περίπου που είχα κάνει  θέμα «Τα Χριστούγεννα της Ενωμένης Ευρώπης» σε ένα περιοδικό που το έλεγαν Χίλιες και μία Γεύσεις. Τότε οι χώρες ήταν 15 μόνο! κι εγώ είχα συμπεριλάβει μέσα 15 συνταγές για παραδοσιακά  γλυκά και φαγητά των Χριστουγέννων, μία από κάθε χώρα. Το είχα κάνει όμως πολύ επίσημα. Είχα έρθει σε επαφή με όλες τις Πρεσβείες των χωρών μελών και είχα πάρει τις συνταγές από τους σεφ των Πρεσβειών -όπου υπήρχαν φυσικά- ή από βιβλία με συνταγές που μου είχαν δανείσει από το γραφείο τύπου. Τη συγκεκριμένη συνταγή μου είχε δώσει η σεφ της Βρετανικής Πρεσβείας μια συμπαθέστατη κοπέλα που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά της. Θυμάμαι όμως πάντα τη γεύση και την υπέροχη υφή του κέικ της. Εγώ εδώ την έχω παραλλάξει ελαφρώς με την προσθήκη φιστικιών και ροδιού. Εκείνη είχε χρησιμοποιήσει άλλους ξηρούς καρπούς. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα καταπληκτικό κέικ. Κι αν δεν το έψηνα σε φόρμα με τρύπα στο κέντρο θα μπορούσα να το βάλω σε στρογγυλό ταψί και να το κάνω βασιλόπιτα. Το φλουρί της λείπει μόνο…

Υλικά για φόρμα κανονική με τρύπα στη μέση

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 450γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150γρ. φιστίκια Αιγίνης ακελύφωτα και χοντροκοπανισμένα
  • 100γρ. σουλτανίνα ή κορινθιακή σταφίδα αν προτιμάτε
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι

 Για το γλάσο

  • 300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • χυμό από μισό λεμόνι

 Για τη διακόσμηση

  • μερικά σποράκια ροδιού
  • μερικά φιστίκια Αιγίνης ακελύφωτα ελαφρώς κοπανισμένα

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνετε καλά και αλευρώνετε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Τινάζετε το περιττό αλεύρι και προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ο
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε μέσα τα φιστίκια και τη σουλτανίνα.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων, το χυμό και το μπράντι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί το ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
  6. Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. ανακατεύοντας με πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
  7. Περιχύνετε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμείτε με σποράκια ροδιού και φιστίκια Αιγίνης πριν στεγνώσει.

Tip: Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε το κέικ.

 

http://www.sweetly.gr/2017/12/christougenniatiko-cake-me-fistikia-aiginis-kai-rodi/

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *