Creta Carob

Σας έχω συνταγή για τέλειες καριόκες,  κλασικά γλυκά προσαρμοσμένα σε σχήμα καρδιάς που τα καθιστά ιδανικά χαριτωμένα κεράσματα ειδικών περιστάσεων. Το πιο αγαπημένα «τυλιχτά» γίνονται εύκολα και στο σπίτι μας….! Σημειωτέο ότι οι καριόκες αυτές είναι νηστίσιμες και μπορούν να αποτελέσουν υπέροχο δώρο επισκέψεων ανάλογα με την εποχή…! 

Θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα πιο «αγνά» και λιγότερο ανθυγιεινά γλυκά που μπορούμε να απολαύσουμε με τον καφέ ή το τσάι μας!!!

 Η δόση βγάζει 20 κομμάτια και τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

  • 1 1/2 φλιτζ.τσ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι

  • 125 γρ. (μισή πλάκα) μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

  • 130 gr. κουβερτούρα, υγείας ψικολοκομένη

  • 50 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι σουρωμένος

  • 1 1/2 κουτ.σ. μέλι

  • 1 κουτ.σ. κακάο κοσκινισμένο

  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας

  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ

  • 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη

  • 1/2 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη

  • 6 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για την επικάλυψη:

  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα με 55% κακάο

  • ολόκληρη καρυδόψιχα για διακόσμηση

κουπ-πατ σε σχήμα καρδιάς για τη διαμόρφωση

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγολιώνει η μαργαρίνη ανακατεύοντάς την προσέχοντας να μην κάψει. Μόλις λιώσει εντελώς προσθέτουμε την κουβερτούρα και το μέλι να λιώσουν κι αυτά, συνεχίζουμε με το χυμό, το λικέρ και το κακάο. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ν’ αποκτήσουμε ένα ενιαίο σοκολατένιο μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο.

  • Μέσα στο μείγμα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και σταδιακά τη φρυγανιά ανακατεύοντας με κουτάλα προκειμένου να «βραχούν» καλά τα καρύδια και η φρυγανιά από τη σοκολατένια σως.

  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σ’ ένα ταψάκι κατά προτίμηση διαστάσεων 20Χ30 εκ.

  • Αδειάζουμε στο ταψάκι το μείγμα απλώνοντάς το με κουτάλι, καλύπτουμε από πάνω με ακόμη ένα κομμάτι χαρτί και με τα χέρια το «πατάμε» προκειμένου να ισιώσει παντού και ν’αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος περίπου 1 εκ. Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 45 λεπτά να σφίξει το υλικό.

  • Μόλις σταθεί το μείγμα ξεκολλάμε προσεχτικά το χαρτί που καλύψαμε την επιφάνεια και με το κουπ πατ κόβουμε προσεχτικά την πρώτη καριόκα  πιέζοντας με την παλάμη μας. Προσεχτικά τραβάμε απαλά προς τα πάνω το κουπ-πατ και με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε την καριόκα να ξεφορμαριστεί. Βάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία κόβοντας όλη τη ζύμη σε σχήματα.  Τα κομμάτια γύρω γύρω που περισσεύουν τα αφήνουμε 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσουν, τα πλάθουμε πάλι μια μπαλίτσα και τα ανοίγουμε μέσα στο ταψάκι κατά τον ίδιο τρόπο προκειμένου να κόψουμε και τις υπόλοιπες καριόκες. Εναλλακτικά πλάθουμε μπαλάκια μεγέθους όσο ένα κορόμηλο και τα πατάμε ελαφρά σε οβάλ σχήμα. Παγώνουμε στην κατάψυξη για 30′ λεπτά.

  • Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν-μαρί και τις διατηρούμε ρευστές μέσα στο μπολ. Βάζουμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και στερεώνουμε μια σχάρα.

  • Ρίχνουμε μία-μία τις παγωμένες καρδιές μέσα στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθούν καλά και τις στραγγίζουμε με πιρούνι. Αφήνουμε πάνω στη σχάρα (ή απλά σε πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί), στολίζουμε με ένα καρύδι κι έπειτα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν. Εάν θέλουμε τις τυλίγουμε με ζελατίνες ή αλουμινόχαρτα!!!

Σημ. Τις θερμές μέρες διατηρούμε τις καριόκες εντός ψυγείου, τις ψυχρές μπορούμε να τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!

Καλή σας απόλαυση <3

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *