Κέικ σοκολάτας με γλάσο και φράουλες, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο έρωτας περνάει σίγουρα από το στομάχι, το ‘χω τσεκαρισμένο. Έστω και σαν σφίξιμο ή πεταλούδισμα. Κι η σοκολάτα πάντως δεν λείπει ποτέ από τη γιορτή του. Πότε σαν σοκολατάκι σε σχήμα καρδιάς, πότε σαν τούρτα, πότε σαν ένα πλούσιο κέικ με βελούδινη επικάλυψη και κατακόκκινες φράουλες. Σαν αυτή εδώ…

Υλικά

Για το κέικ

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν παουντερ

  • 50γρ. κακάο

  • 250γρ. βούτυρο σε κυβάκια (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)

  • 250γρ. ζάχαρη

  • 5 αβγά μέτρια ή 4 μεγάλα

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 βανιλίνη

για το γλάσο

  • 200γρ. κουβερτούρα

  • 200γρ. κρέμα γάλακτος

  • 2 κουτ. σούπας μπράντι

  • 80γρ. βούτυρο

Για τη διακόσμηση

  • φράουλες ή άλλα κόκκινα φρούτα

  • λίγη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.

  2. Βάζετε στον κάδο του μίξερ  το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Προσαρμόζετε το φτερό και χτυπάτε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει καλά το μείγμα.

  3. Αλλάζετε το φτερό με το σύρμα και προσθέτετε τα αβγά σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

  4. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε σε 3 δόσεις το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Όταν γίνει ομοιογενής η ζύμη σταματάτε το ανακάτεμα.

  5. Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε καλά ένα ταψί με διάμετρο 21 εκατοστά και ρίχνετε μέσα το μείγμα.

  6. Ψήνετε στον προθερμασμένο για μισή ώρα περίπου και ξεφουρνίζετε τα κέικ. Αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε οριζόντια στη μέση χωρίζοντάς το σε δύο ίσα μέρη.

  7. Για το γλάσο: Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση. Ρίχνετε την καυτή κρέμα στη σοκολάτα κι ενσωματώνετε με ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το μπράντι και το βούτυρο.

  8. Τοποθετείτε το κάτω μέρος του κέικ σε τουρτιέρα, αλείφετε με το 1/3 του γλάσου σοκολάτας που ετοιμάσατε και σκεπάζετε με το πάνω μέρος του κέικ. Άλείφετε την επιφάνειά του με το υπόλοιπο γλάσο σοκολάτας και διακοσμείτε με φράουλες και λίγη άχνη ζάχαρη.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *