Προφιτερόλ, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!

Ένα γλυκό που φτιάχνω για να γλυκάνω πολλούς. Ή για να το προσφέρω σε πάρτι φίλων μου και να γλυκάνουν τους δικούς τους καλεσμένους. Έχω κι ένα μεγάααλο γυάλινο μπολ για να το σερβίρω. Κουβαδάκι το λέω… Αρέσει πολύ το προφιτερόλ να ξέρετε, και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις . Δεν συμφωνείς Χρύσα μου;

Υλικά

Για τη ζύμη των σου

  • 250ml νερό μόνο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο
  • 110γρ. αλεύρι (1 φλιτζάνι)
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 500ml γάλα
  • 1 βανίλια ανοιγμένη
  • 3 κρόκους αβγών
  • 80γρ. κορν φλάουρ
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 300ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί

Για τη σος σοκολάτας και το σερβίρισμα

  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • 200ml γάλα
  • 375γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 2 κουτ. σούπας μπράντι ή μαύρο ρούμι ή λικέρ της επιλογής σας
  • τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
  • λίγο ξύσμα σοκολάτας

profiterol 8edited

Εκτέλεση

  1. Για τα σου: Βάζετε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε τότε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι η ομοιογενής κι ελαστική ζύμη που θα δημιουργηθεί να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από το σύρμα σας.
  2. Εκτός φωτιάς αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά. Θα ανακατεύετε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός να ενσωματωθεί η πρώτη δόση πριν συνεχίζετε με την επόμενη μικρή δόση αβγού. Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλη αυτή την ποσότητα. Θα ρίξετε όσο αβγό χρειαστεί ώστε η ζύμη να ξακολλάει εύκολα από το κουτάλι και θα πέφτει γλυκά, χωρίς να απλώνει όμως.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε λίγο στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Κόβετε με το ψαλίδι την άκρη της σακούλας σε μήκος 1εκ. περίπου και κόβετε μικρά μπαλάκια ζύμης, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
  4. Ψήνετε τα σου στον προθερμασμένο φούρνο για ένα μισάωρο περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά. Τότε σβήνετε το φούρνο, μισοανοίγετε και στερεώνετε την πόρτα του με μια πετσέτα που θα την κρατάει ανοιχτή κι αφήνετε τα σου μέσα στο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατηθούν τραγανά.
  5. Όσο ψήνονται τα σου ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τα σποράκια της βανίλιας. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο το μείγμα των αβγών στο υπόλοιπο γάλα.
  6. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάζετε την επιφάνεια της με σελοφάν και την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και κρατάτε λίγη στην άκρη για τη διακόσμηση. Κι ανακατεύετε την υπόλοιπη στην κρέμα ζαχαροπλαστικής για να αφρατέψει. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει.
  7. Μεταφέρετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφού ανοίξετε με ένα μαχαιράκι τα σου από το πλάι, τα γεμίζετε με αυτήν.
  8. Τέλος ετοιμάζετε τη σάλτσα της σοκολάτας: Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση και τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Περιχύνετε με το καυτό μείγμα της κρέμας και ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε το μέλι, το ποτό της επιλογής σας και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
  9. Τοποθετείτε τα σου ανά 2 ή ανά τρία σε μπολ και περιχύνετε με ανάλογη σάλτσα σοκολάτας. Εναλλακτικά τοποθετείτε τα σου μέσα σε μεγάλο μπολ και περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας. Διακοσμείτε με ροζέτες από σαντιγί, ξύσμα σοκολάτας, λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε αμέσως.

http://www.sweetly.gr/2015/12/profiterol/

profiterol 1edited



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *