Σαβαρέν με ρούμι, από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένα γλυκό που ιστορία του ξεκινά τον 18ο αιώνα , αλλά μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να είναι σπουδαίο και μεγαλειώδες!

Νόστιμο, σιροπιαστό, λιώνει στο στόμα και σερβίρεται μαζί με φρέσκα φρούτα και χτυπημένη σαντιγί!

Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος:25 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
1 Ημ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος:18€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα

Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι γάλα 3.5%
  • 2 κύβους φρέσκια μαγιά
  • 6 αυγά
  • 4 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
  • 10 κουτ. σουπ. βούτυρο λιωμένο
  • 4 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια

Για το γλάσο

  • Μαρμελάδα βερίκοκο

Για το σιρόπι

  • 4 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 1/2 φλιτζάνια νερό
  • 12 κουτ. σουπ. μαύρο ρούμι
  • 6 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Θα χρειαστείτε μια φόρμα κέικ μεγαλύτερη από την φόρμα του κλασικού κέικ. Την βουτυρώνετε και την αλευρώνετε.
2. Στον κάδο του μίξερ βάζετε το γάλα την μαγιά και την ζάχαρη. Χτυπάτε λίγο με σύρμα χειρός το μείγμα ,κατόπιν βάζετε το σύρμα στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα .
3. Χτυπάτε τα αυγά ξεχωριστά και τα βάζετε στο μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα .Προσθέτετε το αλεύρι ,το αλάτι και το ξύσμα του λεμονιού. Συνεχίζετε για μερικά λεπτά ακόμη το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια αφράτη ζύμη .
4. Βάζετε την ζύμη στην φόρμα ,την σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε 45 λεπτά να διπλασιαστεί.
5. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 20-25 λεπτά (το ελέγχετε, όπως το κέικ για να δείτε εάν είναι ψημένο).
6. Μόλις κρυώσει περίπου μετά από 5-7 το βγάζετε και το βάζετε σε μια σχάρα. Το αφήνετε στην σχάρα για 10 λεπτά περίπου.
7. Ενώ το κέικ είναι ακόμα χλιαρό το ξαναβάζετε πίσω στην φόρμα του ,κάνετε πολλές τρύπες με ένα καλαμάκι στην επιφάνεια του και το σιροπιάζετε με το ζεστό σιρόπι. Από τα έξω προς τα μέσα, χρησιμοποιείτε όλο το σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό με το σιρόπι για 1 ώρα και μετά το βγάζετε από την φόρμα.
8. Βάζετε το γκλάσο στο σιροπιασμένο γλυκό . Όταν τελειώσει το γκλασάρισμα το βάζετε στο ψυγείο ,το γλυκό θα είναι έτοιμο την επόμενη μέρα.
9. Για το σιρόπι Βάζετε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα εκτός από το ρούμι, και τα ανακατεύετε .Βάζετε το σιρόπι στην φωτιά για 8-10 λεπτά .Μόλις το σβήσετε, βάζετε και το ρούμι .
10. Για το γλάσο Ζεσταίνετε την μαρμελάδα και την βάζετε πάνω στο χλιαρό γλυκό ,με ένα κουτάλι με πολύ προσοχή για να το καλύψετε όλο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να το σερβίρετε με χτυπημένη σαντιγί και φρούτα.

 

http://www.mirsini.gr/new/sintages/glika/keik-tourtes/recipe/1352

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *