Μπακλαβάς στην στιγμή, από την Ελένη Ψυχούλη και το pirouni.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τον έχουμε συνηθίσει Χριστουγεννιάτικο! Και όμως ταιριάζει γάντι με τα παγωτά του καλοκαιριού. Τον έχουμε συνηθίσει χοντρό! Και όμως, γίνεται λεπτός σαν τάρτα. Τον έχουμε συνηθίσει δύσκολο! Και όμως, γίνεται μέσα σε μισή ώρα. Το μόνο που χρειάζεται, τους φρέσκους, πεντανόστιμους ξηρούς καρπούς του τέλους του καλοκαιριού και ένα καλό, αληθινό, μυρωδάτο αγελαδινό βούτυρο.

Υλικά για 6-8 άτομα

DSC_1557

 

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού (θα περισέψουν 3 φύλλα)

250 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

3 κ.σ. ζάχαρη

1 γεμάτο κ.γ. κανέλα

1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλο

250 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα και φουντούκια (αν θέλετε, βάζετε μόνο έναν ξηρό καρπό, όπως καρύδι ή αμύγδαλο ή μείγμα. Του ταιριάζει και το σουσάμι)

Για το σιρόπι

300 γρ. νερό

400 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

2-3 φλούδες λεμόνι και 2-3 σταγόνες χυμό

Εκτέλεση

Αννάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε ένα πιάτο, ανακατεύουμε καλά τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλο.

Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.

DSC_1375

Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι, διαμέτρου 28-30 εκ.

Στρώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα και αλείφουμε το καθένα χωριστά με βούτυρο.

DSC_1560

Για τα άλλα μισά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία αλλά μοιράζουμε και το μείγμα των ξηρών καρπών στο καθένα.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

DSC_1574

Τελειώνουμε με ξηρούς καρπούς-σαν τάρτα-.

DSC_1577

DSC_1557

 

 

 

 

Γενναιόδωρα σκορπάμε το τελευταίο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

DSC_1610

 

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

 

Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρολάκι, βράζουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά, 10 λεπτά αφότου πάρει βράση το νερό.

Τη στιγμή ακριβώς που θα βγάλουμε τον μπακλαβά, αμέσως, με κουτάλα τν περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτό το “τσαφ!” που θα κρατήσει τραγανό το φύλλο μας ακόμη και μέρες μετά-που δεν θα προλάβει!.

DSC_1634

Τον αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.

Τρώγεται ιδανικά χλιαρός με καϊμάκι ή κρέμα παγωτό.

DSC_1691

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

http://www.pirouni.gr/2017/08/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AE/#more-8470

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *