Μπακλαβάς στην στιγμή, από την Ελένη Ψυχούλη και το pirouni.gr!
Τον έχουμε συνηθίσει Χριστουγεννιάτικο! Και όμως ταιριάζει γάντι με τα παγωτά του καλοκαιριού. Τον έχουμε συνηθίσει χοντρό! Και όμως, γίνεται λεπτός σαν τάρτα. Τον έχουμε συνηθίσει δύσκολο! Και όμως, γίνεται μέσα σε μισή ώρα. Το μόνο που χρειάζεται, τους φρέσκους, πεντανόστιμους ξηρούς καρπούς του τέλους του καλοκαιριού και ένα καλό, αληθινό, μυρωδάτο αγελαδινό βούτυρο.
Υλικά για 6-8 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού (θα περισέψουν 3 φύλλα)
250 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
3 κ.σ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ.γ. κανέλα
1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλο
250 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα και φουντούκια (αν θέλετε, βάζετε μόνο έναν ξηρό καρπό, όπως καρύδι ή αμύγδαλο ή μείγμα. Του ταιριάζει και το σουσάμι)
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2-3 φλούδες λεμόνι και 2-3 σταγόνες χυμό
Εκτέλεση
Αννάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Σε ένα πιάτο, ανακατεύουμε καλά τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλο.
Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι, διαμέτρου 28-30 εκ.
Στρώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα και αλείφουμε το καθένα χωριστά με βούτυρο.
Για τα άλλα μισά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία αλλά μοιράζουμε και το μείγμα των ξηρών καρπών στο καθένα.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Τελειώνουμε με ξηρούς καρπούς-σαν τάρτα-.
Γενναιόδωρα σκορπάμε το τελευταίο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρολάκι, βράζουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά, 10 λεπτά αφότου πάρει βράση το νερό.
Τη στιγμή ακριβώς που θα βγάλουμε τον μπακλαβά, αμέσως, με κουτάλα τν περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτό το “τσαφ!” που θα κρατήσει τραγανό το φύλλο μας ακόμη και μέρες μετά-που δεν θα προλάβει!.
Τον αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
Τρώγεται ιδανικά χλιαρός με καϊμάκι ή κρέμα παγωτό.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!
Αφήστε μια απάντηση