Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα, από το thehealthycook.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Για σήμερα σας έχω ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι που φεύγει: τσιζκέικ με μύρτιλλα. (Και για να γλυκαθούν οι νικητές, οι πικραμένοι και οι… προβληματισμένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών…) Ένα γλυκό που, αν και δεν περιέχει σοκολάτα, είναι πολύ ψηλά στην λίστα των γλυκών που φτιάχνω και ξαναφτιάχνω. Πέρα από πολύ όμορφο στην όψη (μα δεν είναι?), είναι δροσιστικό, ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό. Νομίζω πως αν το δοκιμάσετε μία φορά, μετά δεν θα το αλλάζετε!

Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι πως περιέχει μύρτιλλα, τα οποία αγαπώ πολύ. Το τσιζκέικ μπορεί να γίνει και με ανάμεικτα φρούτα του δάσους και νομίζω θα είναι το ίδιο ωραίο. Την συνταγή την είχα βρει πολλά χρόνια πριν σε ένα πολωνικό μπλογκ, το Mata Cukierenka. Όπως σας είπα και πιο πάνω, την έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές, αλλά η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα είναι η light εκδοχή της πρωτότυπης. Έτσι μπορούν να την απολαύσουν και όσοι δεν θέλουν να καταναλώνουν πολλές θερμίδες. Είναι εύκολο στην παρασκευή και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Η αναμονή είναι λίγο ενοχλητική γιατί ανυπομονείς να το δοκιμάσεις!

Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα ( και 4-5 ώρες αναμονής)

Μερίδες:   12

Υλικά:

για την ζύμη:

  • 100 γρ. μπισκότα digestive (7 μπισκότα περίπου)
  • ½ φλυτζάνι (55 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 3 κουταλιές (45 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

για την κρέμα με μύρτιλλα:

  • 5 φύλλα ζελατίνας
  • ¼ φλυτζανιού νερό
  • 400 γρ. τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών (χρησιμοποίησα ένα με 11% λιπαρά)
  • 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα
  • 1 φλυτζάνι (170 γρ.) στέβια σε σκόνη, σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 300 γρ. κατεψυγμένα μύρτιλλα (να τα έχετε αποψύξει και στραγγίξει)

για την κρέμα σαντιγί:

  • 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα, κρύα από το ψυγείο
  • 1 ½ κουταλιά στέβια σε σκόνη, σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη
  • 250 γρ. περίπου φρέσκα μύρτιλλα, για την διακόσμηση
  • ξύσμα λεμονιού σε λωρίδες, για την διακόσμηση (προαιρετικά)
Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

Εκτέλεση:

για την βάση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Βάλτε τα μπισκότα στο μούλτι και κάντε τα σκόνη.
  3. Σε ένα μπωλ προσθέστε όλα τα υλικά για την ζύμη και ανακατέψτε τα καλά. Στρώστε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 22 εκ. και ψήστε για 12-15 λεπτά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφού κρυώσει τελείως βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα με τα μύρτιλλα.

για την κρέμα με μύρτιλλα:

  1. Μουλιάστε την ζελατίνη στο ¼ φλυτζανιού νερό για περίπου 10 λεπτά και μετά βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Πολτοποιήστε τα μύρτιλλα στο μούλτι.
  3. Σε ένα μπωλ ή στον κάδο του μίξερ ανακατέψτε καλά το τυρί κρέμα, την φυτική κρέμα, την στέβια και τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε τα πολτοποιημένα μύρτιλλα και ανακατέψτε.
  4. Ρίξτε σιγά σιγά στο μείγμα την λιωμένη ζελατίνη, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά να σταθεί και θα αρχίσει να πήζει.
  5. Βγάλτε την βάση από το ψυγείο και ρίξτε την κρέμα, απλώνοντάς τη ομοιόμορφα. Βάλτε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Είναι καλύτερα όμως να την αφήσετε όλη νύχτα.

για την κρέμα σαντιγί:

  1. Αφού παγώσει το γλυκό, χτυπήστε την παγωμένη φυτική κρέμα με την στέβια μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Απλώστε την ομοιόμορφα πάνω από το γλυκό και παγώστε μέχρι να σερβίρετε. Πριν το ξεφορμάρετε, περάστε με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω το γλυκό για να ξεκολλήσει από την φόρμα.
  3. Διακοσμήστε το τσιζκέικ με φρέσκα μύρτιλλα και αν θέλετε, ξύσμα λεμονιού σε μικρές λωρίδες.

*Σημείωση: έχω δοκιμάσει να φτιάξω την κρέμα με τα μύρτιλλα με φρέσκα φρούτα αντί για κατεψυγμένα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. Στην γεύση δεν είχε μεγάλη διαφορά, αλλά τα κατεψυγμένα φρούτα είναι πιο ζουμερά και δίνουν ωραιότερο, ομοιόμορφο και πιο έντονο χρώμα στο γλυκό.

Εύχομαι να το απολαύσετε!

Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

A farewell to summer, one of my most favorite dessert recipes: blueberry cheesecake. A dessert which although it does not contain chocolate, is very high on the list of those I make over and over. Besides its beautiful appearance (isn’t it?) it is refreshing, light and not too sweet. I think if you try it once, you will love it!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

Another positive element is that it contains blueberries, which I love very much. The cheesecake can be made with mixed berries as well and I believe it will be as nice. The recipe I found many years ago in a Polish blog, Mata Cukierenka. As I said above, I have made it many times, but the one I show you today is the light version of the original recipe. So, even those who do not want to consume a lot of calories may enjoy it. It is easy to prepare and it will not complicate you at all. The waiting is a little annoying because you can’t wait to try it!

Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

Preparation time:   1 hour (plus 4-5 hours waiting time)

Servings:   12

Ingredients:

crust:

  • 3.5 oz. digestive cookies (about 7 cookies)
  • ½ cup (2 oz.) rolled oats
  • 3 tablespoons (1.6 oz.) brown sugar
  • 3.5 oz. butter, melted
  • pinch of salt
  • a few drops of vanilla extract

blueberry cream:

  • 5 gelatin sheets
  • ¼ cup water
  • 14 oz. low-fat cream cheese (the one I used had 11% fat)
  • 1 cup (250 ml) non-dairy cream
  • 1 cup (6 oz.) stevia powder, in 1: 1 ratio with sugar
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 5 oz. frozen blueberries (thawed and drained)

whipped cream:

  • 1 cup (250 ml) cold non-dairy cream
  • 1 ½ tsp stevia powder in 1: 1 ratio with sugar
  • 8 oz. approx. fresh blueberries, to decorate
  • lemon zest strips, to decorate (optional)

Instructions:

crust:

  1. Preheat oven to 180 ° C / 350o F.
  2. Put the biscuits in a food processor and crush them into powder.
  3. In a bow, add all the crust ingredients and mix well. Press the mixture into a round 22 cm / 8.6 in. spring form pan and bake for 12-15 minutes. Remove from the oven and let cool completely in room temperature. Refrigerate while preparing the blueberry cream.

blueberry cream:

  1. Soak the gelatin in ¼ cup of water for about 10 minutes and then put on low heat. Stir until dissolved.
  2. Puree blueberries in a food processor.
  3. In a bowl or mixer, mix well the cream cheese, non- dairy cream, stevia and lemon juice. Add pureed blueberries and stir.
  4. Pour slowly the dissolved gelatin in the mixture, stirring gently until ingredients combine. Leave the mixture to stand for a few minutes to start thicken.
  5. Remove the pan from the refrigerator and pour in the cream, spreading it evenly. Put the pan back in the refrigerator for at least 4-5 hours. It is best, however, to leave overnight.

whipped cream:

  1. Once the cheesecake is set, whip the cold non-dairy cream with stevia.
  2. Spread it evenly over the cheesecake and refrigerate until serving time. Before you unlock the spring form pan, run a knife around the cake to loosen from the pan.
  3. Decorate cheesecake with fresh blueberries and, if desired, lemon zest into small strips.

*Note: I’ve tried to make the blueberry cream with fresh fruit instead of frozen, but the result is not the same. The taste was not much different, but frozen fruit are juicier and provide better and more intense color to the cheesecake.

I hope you will enjoy it!!

Blueberry Cheesecake – Τσιζκέικ με Μύρτιλλα

http://www.thehealthycook.gr/blueberry-cheesecake-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B6%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%B1/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *