Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Προετοιμασία: 0:10′

Μαγείρεμα: 0:30′

Εύκολη

Μερίδες: 12

Πιο γρήγορα θα φτιάξετε αυτά τα εύκολα ψωμάκια, από το να πεταχτείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας να αγοράσετε έτοιμο ψωμί. Τα φτιάχνω κάθε Κυριακή πρωί και τα απολαμβάνουμε με βούτυρο και μαρμελάδα. Συνδυάστε τα με τη φανταστική μαρμελάδα πορτοκάλι που σας προτείνω και θα με θυμηθείτε!

Υλικά Συνταγής

  • Για τα ψωμάκια

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 50 γραμ. Χωριό βούτυρο αγελάδος (σε θερμ. δωμ.)

  • 1/3 κ.γλ. αλάτι

  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

  • 230-240 γραμ. γάλα χλιαρό

  • Για την επάλειψη

  • Χωριό βούτυρο με κρεμώδη υφή / Χωριό soft ελαφρύ / Χωριό Soft με βούτυρο τ. Κερκύρας

  • μαρμελάδα πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Για τα εύκολα ψωμάκια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, τη ζάχαρη και σκορπάμε το βούτυρο με δύο κουταλάκια εδώ κι εκεί πάνω στο αλεύρι. Με τα δάχτυλα τρίβουμε τα υλικά να γίνουν όπως η βρεγμένη άμμος. Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα. Με ένα κουτάλι κάνουμε λακκούβα στη μέση των υλικών και ρίχνουμε το γάλα. Με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε τα υλικά, κάνοντας κάθετες κινήσεις, σαν να τα κόβουμε.

Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε με το χέρι μας. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ αφράτη και να έχει υγρασία χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν είναι σκληρή, ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό. Την κάνουμε μια μπάλα. Την πατάμε στον πάγκο με την παλάμη να γίνει χοντρό φύλλο με 2 εκ. ύψος. Βουτυρώνουμε ελαφρά μικρό ταψάκι με διάμετρο όσο και η ζύμη (περίπου 20 εκ.).

Με μικρό κουπ πατ, 4,5 εκ., ή με κοφτερό μαχαίρι (βουτηγμένο σε αλεύρι γιατί η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή) κόβουμε δισκάκια ζύμης. Τα τοποθετούμε το ένα κολλητά με το άλλο στο ταψάκι. Πρέπει να είναι κολλημένα τα μπαλάκια ζύμης και μικρό το ταψάκι για να πάρουν ύψος κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, αλείφουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 30΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Αν θέλουμε, αφού τα αλείψουμε με γάλα, πασπαλίζουμε κανέλα και ζάχαρη. Τρώγονται ζεστά-καυτά, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι τέλεια με βούτυρο και μαρμελάδα ή πραλίνα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/eukola-psomakia-gia-proino/

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *