Fineti (Chipita)
VIAP-MENTEL(gif)(εσωτερικές)
GOJI BERRY (GEORGILA)

Μια ματιά στα τσουρέκια της Ελπίδας από το Elpidaslittlecorner.blogspot.gr με έπεισε πως πρέπει να τα δοκιμάσω. Η αναλογία τους πάνω κάτω ίδια με τη δική μου. Η διαφορά παίζει στη σύνθεση των υγρών της ζύμης και τον τρόπο που ενώνει τα υλικά μεταξύ τους. Εδώ το γάλα και το βούτυρο είναι περισσότερο, τα αβγά λιγότερα, τα αρωματικά σχεδόν ίδια -αφαίρεσα το κακουλέ που δεν μου αρέσει στο τσουρέκι- και τα έφτιαξα μικρά και γεμιστά με σοκολάτα, περγαμόντο και καρύδι. Το βασικότερο όλων όμως είναι πως έφτιαξα τη ζύμη χωρίς ζύμωμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελπίδας και βγήκαν τέλεια. Ευχαριστώ Ελπίδα! 

Υλικά για 12-16 τσουρέκια ατομικά

  • 1.100γρ. αλεύρι σκληρό
  • 4 αβγά
  • 400γρ.  ζάχαρη
  • 500ml γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 185γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
  • αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι
  • λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ τα χέρια μας και τον πάγκο

Για το γέμισμα

  • 200γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
  • Λίγο γλυκό κουταλιού περγαμόντο ψιλοκομμένο
  • Καρύδια κοπανισμένα

tsourekia efkola 6edited

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι τη μαγιά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει το βούτυρο και προσέχετε να μην κάψει πολύ το γάλα, πρέπει να είναι ζεστό προς χλιαρό.
  3. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά το κατσαρόλι και προσθέτετε μέσα τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Ρίχνετε το μείγμα σε λεκανίτσα και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Στο τέλος το ζυμάρι θα είναι σε θέση να ξεκολλάει από το μπολ, αλλά γενικά θα κολλάει και δεν θα είναι σφιχτό. Το σκεπάζετε και το αφήνετε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.
  5. Μετά από 2 ώρες βλέπετε ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια. Παίρνετε μια μαρίζ και απλά διπλώνετε το ζυμάρι μέσα στο μπολ 5-6 φορές να ξεφουσκώνει.
  6. Το μεταφέρετε σε μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.
  7. Την επόμενη μέρα βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζετε και την πλάθετε όπως επιθυμείτε. Εγώ έφτιαξα όπως είπαμε μπάλες, τις άνοιξα, τις γέμισα με σοκολάτα, περγαμόντο και καρύδι και τις ξανάκλεισα. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε κοτσίδες, σαλιγκάρια ή στεφάνια.
  8. Αράδιαζετε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντικό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού και τα πασπαλίζετε με αμύγδαλα και σουσάμι. Τα αφήνετε 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  9. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Χαμηλώνετε μετά στους 180 και ψήνετε τα ταψιά ανά δύο στον αέρα.

 

 

http://www.sweetly.gr/2016/04/efkola-tsourekia-horis-zimoma-tis-elpidas/

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.