Μελαχρινό: Το πιο νόστιμο, νηστίσιμο και αρωματικό κέικ (με πετιμέζι), από την Σιμόνη Καφίρη και το olivemagazine.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Μερίδες:12-14
Χρόνος προετοιμασίας:15′
Χρόνος μαγειρέματος:35′
Έτοιμο σε:50′

Υλικά

  • 225ml ελαιόλαδο
  • 115ml πετιμέζι  *
  • 225γρ. ζάχαρη
  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • χυμό από 3 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 1½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

 * Για ξεχωριστό άρωμα και γεύση, το sokolatomania.gr προτείνει το εξαιρετικό  ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΕΡΜΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΡΑΓΓΕΛΗ.

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών.

Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και την προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα πηχτό και ομοιογενές μίγμα.

Σκεπάζετε ένα ταψάκι διαμέτρου 28εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε το γλυκό στο φούρνο και ψήνετε για 30-35 λεπτά. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στη μέση τη λάμα ενός μαχαιριού.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, ραντίζετε το μελαχρινό με ανθόνερο και, όταν κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη αν θέλετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πετιμέζι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη επιπλέον, αν και με το πετιμέζι η πίτα είναι πιο νόστιμη. Επίσης, αντί για μπράντι μπορείτε να προσθέτετε ρακή.
Εάν θέλετε μπορείτε αντί για άχνη ζάχαρη να πασπαλίσετε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι πριν την ψήσετε.

http://www.olivemagazine.gr/recipe/%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *