Νηστίσιμα τσουρέκια ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner), από το argiro.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υλικά

500 γρ. περίπου αλεύρι, 100 γρ. ζάχαρη,
250 γρ. νερό,
60 γρ. πατάτα τριμμένη στο μούλτι,
120 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1 κ.γ. υγρή βανίλια,
1/2 κ.γ. μαστίχα,
1/2 κ.γ. μαχλέπι,
1/2 κ.γ. κακουλέ,
1/2 κ.γ. κουρκουμά,
3 γρ. αλάτι,
15 γρ. καλαμποκέλαιο για το μπολ

Επάλειψη
10 γρ. μέλι,
10 γρ. ζάχαρη,
20 γρ. νερό
20 γρ. μαρμελάδα,
10 γρ. νερό


Εκτέλεση

Βάζουμε στη φωτιά το νερό, την τριμμένη πατάτα και τη μαρμελάδα να ζεσταθούν.
Δεν θέλουμε να ζεσταθούν πολύ, γιατί θα καεί η μαγιά.
Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία με το δάχτυλο. Πρέπει να είναι χλιαρή.

Κατεβάζουμε, προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη την μαγιά για 5 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη βανίλια και το μείγμα της μαγιάς.
Δεν βάζουμε χέρια απλά ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
Βάζουμε λίγο καλαμποκέλαιο στο μπολ και σκεπάζουμε την ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.

Μετά από 1 ώρα διπλώνουμε με μια μαρίζ τη ζύμη και ξεφουσκώνει.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα ή όλη την νύχτα, αν θέλουμε.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε.
Μπορούμε να κάνουμε 2 τσουρέκια ή μικρά τσουρεκάκια.

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια μας για μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν.
Δηλαδή, όση ώρα χρειάζεται να ζεσταθεί και ο φούρνος στους 200 βαθμούς.
Αλείφουμε τα τσουρέκια προσεχτικά με ζάχαρη, μέλι και νερό.

Εγώ έβαλα πάνω σταγόνες σοκολάτας, εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε.
Ψήνουμε ανάλογα με το μέγεθος για 25-30 λεπτά ή 15-20 λεπτά τα μικρά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, αραιώνουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι με νερό.
Αλείφουμε τα τσουρέκια για να γυαλίσουν (προαιρετικά).

Περιμένω να τα δοκιμάσετε!

Μυστικά:
Το ψήσιμο εξαρτάται πάντα από την κουζίνα. Μη τα παραψήσετε.
Αλεύρι γράφω περίπου ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο.

Μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και 1 κ.σ. καλαμποκέλαιο και να περιχύσετε τα τσουρέκια. Να τα γεμίσετε με μαρμελάδα.
Ταιριάζουν πολύ και με γλυκό βύσσινο.
Όρεξη και φαντασία να έχετε!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/

 

https://www.argiro.gr/mageiremata-pareas/nistisima-tsourekia-xoris-zumoma-tis-elpidas-xaralampidou-elpidaslittlecorner/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *