Ωμοφαγικά μελομακάρονα -Raw Christmas cookies (melomakarona), by Lenia and the Veggie sisters!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σίγουρα ήδη πολλοί θα έχετε αρχίσει να φτιάχνετε γλυκάκια! Από μικρό παιδί αγαπούσα τα μελομακάρονα. Λόγω όμως της οξείας λιχουδοσύνης που με διακρίνει αποφεύγω να τα φτιάξω, γιατί τα τσακίζω χωρίς κόπο! Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω την υγιεινή εκδοχή τους ώστε να μπορώ να τα απολαύσω χωρίς τύψεις κ χωρίς να μεγαλώσει η επιβαρυμένη από την καισαρική κοιλίτσα μου…Η έμπνευση ήρθε από τα τρουφάκια καρύδας, στα οποία πρωταγωνιστεί ο λατρεμένος χουρμάς. Εκτός από γλυκαντικό αποτελεί κ το βασικό «σώμα» στο γλυκάκι μας. Συνδυασμένος με βρώμη κ τα υλικά των κλασικών μελομακάρονων δηλ. καρύδι, ξύσμα-χυμός πορτοκαλιού, κανελλογαρίφαλο κ μοσχοκάρυδο έδωσε τα πιο ελαφριά μελομακάρονα που μπορείτε να φανταστείτε. Δεν πρόσθεσα γλυκαντικό, αφού ο χουρμάς είναι αρκετά γλυκός από μόνος του. Δοκίμασα να ψήσω για να δω πώς θα γίνουν, αλλά θεωρώ ότι η ωμοφαγική εκδοχή τους είναι καλύτερη. Μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα ή απλά να τα περιχύσετε. Ο Κωστής, όταν τα δοκίμασε, αναφώνησε «Καλέ, τι έχεις κάνει εδώ; Έφτιαξες όντως μελομακάρονα;» Μμμμ, πολύ ικανοποιητική η απάντησή του! Να προσθέσω ότι τρώγοντας 2 είσαι χορτάτος (αυτό είναι το καλό με τα υγιεινά γλυκά) κι ακόμη και εγώ, η αρχιλιχούδω, δεν τρώω παραπάνω!

Πρέπει να τα δοκιμάστε κ να τα δώσετε και στα παιδάκια σας! Θα γλιτώσετε τόνους ζάχαρη κ θερμίδες χωρίς να θυσιάσετε την γεύση! Σας το εγγυώμαι!

Φιλιά πολλά και καλά μαγειρέματα! Μουάτς!

Ωμοφαγικά μελομακάρονα
Ωμοφαγικά μελομακάρονα

Υλικά για 13 μελομακάρονα:
1 φλ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
1 1/2 φλ. (130 γρ.) νιφάδες βρώμης Bauckhof
1 1/4 (125 γρ.)καρύδι
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού κ λίγο ξύσμα
2 κ.γ. κανέλα Κευλάνης Cook
1 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
50 γρ. vegan σοκολάτα Vivani

Ωμοφαγικά μελομακάρονα
Ωμοφαγικά μελομακάρονα

Εκτέλεση:

Μουλιάζω τους χουρμάδες για 1 ώρα σε ζεστό νερό. Πολτοποιώ τα καρύδια κ τις νιφάδες στο μπλέντερ, Προσθέτω τα μπαχαρικά κ το ξύσμα. Τα βγάζω από το μπλέντερ κ ρίχνω μέσα τους στραγγισμένους χουρμάδες κ τον χυμό. Τους πολτοποιώ ώσπου να λιώσουν κ να γίνουν μια πάστα. Προσθέτω το μείγμα της βρώμης κ τα χτυπώ όλα μαζί ώσπου να ομογενοποιηθούν. Βγάζω το μείγμα κ το πλάθω σε 13 μελομακάρονα. Τα βάζω σε ένα μπολ. Λιώνω την σοκολάτα σε μπενμαρί κ την περιχύνω από πάνω. Πασπαλίζω με λίγο καρυδάκι. Κλείνω το μπολ αεροστεγώς κ φυλάσσω στο ψυγείο. Καλή σας απόλαυση!

 

http://theveggiesisters.gr/omofagika-melomakarona/

Raw Christmas cookies (melomakarona)

Good morning, dear friends! Christmas is so close and many of you have already started making Christmas treats. Here in Greece melomakarona are very popular. They are cookies made with oil, honey, orange juice, walnuts, flour, spices and sugar. They are baked in the oven and a honey syrup is poured over them. The truth is that they are really yummy and I am too weak to eat only one! So I thought to make a healthy version that would not make my belly bigger and my scales complain! The inspiration I needed came from my coconut truffles. Dates are the main ingredient and they consist the «body» and also work as a sweetener. Combined with oats, walnuts, orange zest, cinnamon, nutmeg and clove powder they make a great raw version of melomakarona! I tried to bake them but I prefer them raw. You can dip/drizzle them in melted chocolate. When my hubby tried them, he was amazed! «These are melomakarona!» he said! I was really happy with his reaction! They are filling and you don’t have to eat many even if you have a sweet tooth like me!

You have to try them! Greek melomakarona in their raw healthy version are irresistible! Kisses and hugs! Happy weekend people!

Ωμοφαγικά μελομακάρονα

Ωμοφαγικά μελομακάρονα

Ingredients (yields 13):
1 cup dates, pitted
1 1/2 cup (130 gr.) oat flakes Bauckhof
1 1/4 cup (125 gr.) walnuts
2 Tbsp orange juice, some zest
2 tsp ceylon cinnamon powder Cook
1 tsp clove powder
1/2 tsp nutmeg
50 gr. vegan chocolate Vivani

Ωμοφαγικά μελομακάρονα

Ωμοφαγικά μελομακάρονα

Instructions:

Soak dates in water for 1 hour. Pulse walnuts and oats until powdered. Add spices and zest. Put the drained dates into the blender and pulse until you get a paste. Add orange juice. Then add the oat mixture and pulse until well combined. Shape dough into 13 melomakarona cookies. Melt chocolate and drizzle it over the melomakarona. Top with finely ground walnuts.  Keep them in an airtight container in the fridge. Enjoy!

 

http://theveggiesisters.gr/raw-christmas-cookies-melomakarona/

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *