Σφολιατομαφινάκια με σύκο, από την Ιωάννα Σταμούλου και το “Sweetly”!

Μοιάζουν με μάφινς-τριαντάφυλλα που στάζουν καραμέλα αυτά τα πεντανόστιμα σφολιατίνια κι όμως είναι ελάχιστα γλυκά. Φτιάχνονται πανεύκολα, τρώγονται ακόμα ευκολότερα και κάνουν μεγάλη εντύπωση. Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 12 σύκα
  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 75γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού 

sfoliatomafinakia 1edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Πλένετε πολύ καλά τα σύκα.
  2. Λιώνετε λίγο βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφετε τις 12 υποδοχές ενός ταψιού ειδικό για μάφινς.
  3. Ανοίγετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας με την μικρή πλευρά κάθετα μπροστά σας. Με μια κάθετη χαρακιά το κόβετε στη μέση. Κόβετε το κάθε μισό σε 3 λωρίδες, έτσι έχετε συνολικά 6 λωρίδες ζύμης από το κάθε φύλλο.
  4. Παίρνετε την κάθε λωρίδα μπροστά σας οριζόντια, την αλείφετε με λίγο βούτυρο και την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. Κόβετε κάθετα ένα σύκο σε 6-7 λεπτές φέτες 3-4 χιλ. την καθεμια και τις τοποθετείτε στη μέση περίπου της λωρίδας, σε μικρή απόσταση τη μια από την άλλη, αφήνοντας από κάτω ένα κενό ενάμιση δάχτυλο περίπου.
  5. Παίρνετε το κάτω μέρος της ζύμης που αφήσατε κενό και το διπλώνετε πάνω από τις φέτες του σύκου κλείνοντας τις ως τη μέση περίπου. Μετά τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολάκι έτσι ώστε να μοιάζει με μάφιν-τριαντάφυλλο και το τοποθετείτε μέσα σε μια από τις υποδοχές του ταψιού σας. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες 11 λωρίδες ζύμης και τα 11 σύκα και φτιάχνετε συνολικά 12 σφολιατομαφινάκια.
  6. Αλείφετε την επιφάνειά τους με λίγο ακόμη βούτυρο, πασπαλίζετε με λίγη επιπλέον ζάχαρη και ψήνετε τα σφολιατομαφινάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
  7. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά τα βγάζετε από τις υποδοχές του ταψιού και τα αφήνετε να κρυώνουν πάνω σε σύρμα. Τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα με τον καφέ -και όχι μόνο.

sfoliatomafinakia siko 0edited

Σημείωση:

Τα σύκα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι λίγο σφιχτά κι όχι μαλακά, έτσι ώστε να μπορείτε να τα κόψετε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες χωρίς να τα διαλύσετε. Αν είναι πολύ μικρά σε μέγεθος θα χρειαστείτε τουλάχιστον 18 σύκα.

http://www.sweetly.gr/2015/09/sfoliatomafinakia-me-syko/#more-4177

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *