VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
AUBADE(Paris)
Bolero-Biodiet

Στα χωρια της Ηπείρου την παραμονη των Χριστουγεννων έφτιαχναν τα «Σπάργανα» (τηγανίτες), τα οποία συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη.
Μόλις άναβε η φωτιά στο τζάκι …..έριχναν κλαδιά απο καρποφόρα δέντρα (κερασιά…αχλαδιά…συκιά….αμπέλι…κ.α.) τα οποία είχαν μαζέψει τα παιδιά….για να ναι καρποφόρα η χρονιά…..!!!


Τα «Σπάργανα» του Χριστού είναι μια πεντανόστιμη «στίβα» από τηγανίτες ψημμένες στο τζάκι σε πυρωμένη πέτρα. Αν πάλι δεν έχεις τζάκι, δοκίμασε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κγ αλατι
1 κιλο ζαχαρη
1 lit νερο χλιαρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι Το βάζουμε σε μια μεταλλική λεκάνη και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι όχι πολύ πηχτό, προσέχοντας να μη σβολιάσει Ανάβουμε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξύλα, κατά προτίμηση στο τζάκι Παίρνουμε μια μαύρη πλάκα (πέτρα) 40 εκ. X 40 εκ. και πάχος 3,5 εκ. περίπου, την τοποθετούμε στη φωτιά, πάνω σε πυροστιά, και την αφήνουμε να καεί καλά Προσοχή στην επιλογή της πλάκας η οποία θα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει Αφού καεί η πλάκα ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από τη ζύμη και ρίχνουμε πάνω στην πλάκα και την απλώνουμε με ένα καλάμι ή ξύλο Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά (έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την πλάκα), τη γυρίζουμε και από την άλλη Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα Καθαρίζουμε καρύδια και τα χτυπάμε σε ένα γουδί Στρώνουμε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάζουμε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώνουμε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες. Τις βαζουμε οπως ειναι στο φουρνο σε αεροθερμο στους 240 βαθμους για δεκα λεπτα.Βγαζουμε το ταψι απο το φουρνο. Μετά παίρνουμε τη ζάχαρη, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό Τέλος ρίχνουμε στο ταψί το καυτό σιρόπι (προαιρετικά μπορούμε να περιχύσουμε τις τηγανίτες και με θυμαρίσιο μέλι) και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

καλη επιτυχια <3

Φωτογραφία του χρήστη Μαγειρευοντας με την "L".
image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *