Creta Carob

Αυτή η πάστα διαφέρει από όσες ξέρουμε μέχρι τώρα. Κι εγώ δηλαδή τώρα τη γνώρισα! Στην ουσία τη «δημιούργησα» με σκοπό να βγάλω ένα γλυκό που δε θα λιγώνει ούτε θα φουσκώσει μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Είναι η νέα μου»τρεμουλιαστή πάστα» κι αυτό επειδή η δομή των υλικών είναι τέτοια που πραγματικά μιάζει να τρέμει το γλυκό μας όταν κοπεί. Δεν είναι βαριά και δύσπεπτη! Αντιθέτως είναι μια πάστα που συνδιάζει «γεύση» αλλά…και «κίνηση».

Τη συνταγή τη διαμόρφωσα έτσι ώστε να μη χρειαστεί να προστεθεί επιπλέον ζάχαρη πάρα να αρκεστούμε στη μικροποσότητα που ενδεχομένως να περιέχουν από μόνα τους «εργοστασιακά» κάποια από τα υλικά της. Σε κάθε περίπτωση είναι όσο το δυνατόν λιγότερο παχυντική και σίγουρα θα τη λατρέψετε!!!!

Το ταψί που χρησιμοποίησα για να πετύχω το επιθυμητό ύψος πάστας έχει διαστάσεις  18Χ27  και  6εκ. βάθος. Έτσι κατάφερα να βγάλω 10 μεγάλα κομμάτια. Εσείς υπολογίστε ένα μικρό πυρέξ .

Οπότε τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

  • 1 μικρό πακέτο μπισκότα  πτι-μπερ σοκολάτας

Για την κρέμα βανίλιας:

  • 450 ml γάλα φρέσκο light

  • 3 1/2 κουτ.σ. κορν φλάουρ

  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλια

  • 1 γεμάτη κουτ.σ.μέλι

  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος

Μους:

  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά για σαντιγί

  • 2 κουτ.γλ. μέλι

  • 1 κουτ.σ.κοφτή κακάο

Γκανάζ:

  • 160 γρ. κουβερτούρα

  • 100 ml γάλα φρέσκο light

  • 1 κουτ.γλ. μέλι

  • Για το ράντισμα των μπισκότων:

  • 1/2 φλιτζ.τσ.φρέσκο γάλα

  • 1 σφηνοπότηρο Bailey’s ή άλλο λικέρ επιλογής

Για τη διακόσμηση
Γλυκό κουταλιού βύσσινο

Εκτέλεση:

  • Βουτάμε μια ποσότητα μπισκότων στο μείγμα γάλακτος-λικέρ και κάνουμε μια στρώση στο ταψί μας.

  • Κάνουμε την κρέμα: Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα ζωηρά με σύρμα το γάλα μαζί με το μέλι, το κορνφλάουρ και τις βανίλιες στη μεσαία σκάλα θερμοκρασίας μέχρι να κάνει φουσκάλες και να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε  το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αδειάζουμε την ζέστη κρέμα πάνω από τα μπισκότα και τη στρώνουμε με σπάτουλα ισόπαχα. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί ξεσκέπαστο να χλιάνει η κρέμα. Πάνω από την χλιαρή κρέμα στρώνουμε ακόμη μια δόση ραντισμένων μπισκότων.

  • Φτιάχνουμε τη μους: Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε το μέλι και το κακάο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί κι έπειτα απλώνουμε καλά τη μους. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο σκεπασμένο με πια λεπτή πετσέτα για 2 ώρες.

  • Ετοιμάζουμε την γκανάζ: Σπάμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 5 λεπτά κι ύστερα ταράζουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Αφήνουμε την γκανάζ για 15 λεπτά να χλιάνει κι ύστερα επικαλύπτουμε το γλυκό μας αδειάζοντας τη πάνω από τη μους σιγά σιγά. Κουνάμε αν χρειαστεί το ταψί μας ελαφρά για να φτάσει η γκανάζ και στις γωνίες.

  • Αφήνουμε το ταψί ξεσκέπαστο και βάζουμε στο ψυγείο για 3′ ώρες σε ράφι που δεν στάζουν υγρασίες.

  • Χαράζουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε με γλυκό βύσσινο και τη γαρνιτούρα της επιλογής μας!!!

Καλή σας απόλαυση

Σας φιλώ:*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2019/10/blog-post_13.html?m=1&fbclid=IwAR1zOvK11Jzll7At4KyLpYHbXJYqUSrSz8D0vPE3cFdVh1-yD8WcPxQSDhE

 

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *