“Από που πήρε το όνομά του το μελομακάρονο και ποια η ιστορία του;”, από το argiro.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα γίνεται; Δεν γίνεται!

Εκτός από μία καλή συνταγή, καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ιστορία τους αλλά και πώς έφτασαν να ονομάζονται μελομακάρονα αυτά τα γλυκά και μελωμένα σύμβολα των Χριστουγέννων!

Η λέξη μελομακάρονο, έχει ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση.

Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» η αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Είτε μελομακάρονα, είτε φοινίκια και να τα πει κανείς, είναι παραδοσιακά, είναι τα απολαυστικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων!

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


2 απαντήσεις στο ““Από που πήρε το όνομά του το μελομακάρονο και ποια η ιστορία του;”, από το argiro.gr!”

  1. Ο/Η Νικος λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *