Μελομακάρονα με μπίρα σαν της Φρίντας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!

Τη λέγαμε “δεσποινίς” ακόμη κι όταν παντρεύτηκε. Δεν μπορούσαμε να την πούμε αλλιώς. Η Φρίντα δεν ήταν μόνο η δασκάλα μου των αγγλικών στη Σύρο. Ήταν και δασκάλα μου στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στο ντύσιμο, στο στιλ, στη ζωή. Την αγαπούσα, την εκτιμούσα και τη θαύμαζα πολύ! Ήταν φίλη και δεύτερη μάνα για μένα. Μαγείρευε υπέροχα και τα Χριστούγεννα έφτιαχνε μελομακάρονα γεμιστά με μπίρα σαν κι αυτά. Τη συνταγή δεν την πήρα ποτέ ή μήπως την πήρα και δεν θυμάμαι; Τι σημασία έχει πια… Εγώ έφυγα απ’ το νησί, η Φρίντα απ’ τη ζωή, η συνταγή χάθηκε μαζί της. Πριν λίγο καιρό, μέσα από μια συνταγή που μου ήρθε από αλλού γι’ αλλού και που δεν ήταν για μελομακάρονα, αλλά για κάποιο άλλο γλυκό συνειδητοποίησα πόσο πολύ έμοιαζε η ζύμη του με τη ζύμη της Φρίντας. Αφαίρεσα, πρόσθεσα υλικά, έκλεισα τα μάτια, γύρισα στο νησί, σε κάποια Χριστούγεννα στο παρελθόν και ξαναβρήκα τη γεύση τους. Λοιπόν ναι, έφτιαξα τα μελομακάρονα της Φρίντας! Στρογγυλά, λίγο πιο μικρά, αλλά με την ίδια γεύση. Έλενα, δεν ξέρεις πόσο σε ευχαριστώ για αυτή τη συνταγή!

Υλικά για 45 – 50 κομμάτια περίπου

  • 250ml καλαμποκέλαιο
  • 250ml ελαιόλαδο
  • 250ml μπίρα
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 250γρ. καρύδια

Για το σιρόπι

  • 450γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 ξύλο κανέλα
  • τη φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 450ml νερό
  • 200γρ. μέλι

melomakarona birras 7edited

Εκτέλεση

    1. Μέσα σε μια λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ. Σε ξεχωριστή λεκανίτσα ανακατεύετε με αβγοδάρτη το ελαιόλαδο με το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτετε την μπίρα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο. Αφήνετε το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μην την παραζυμώσετε, δεν χρειάζεται.
    2. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά ρηχά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι, την πλάθετε σε μπάλα, ανοίγετε μια τρύπα με το δάχτυλο και βυθίζετε μέσα μισό καρύδι. Πλάθετε τη ζύμη πάλι σε μπάλα να κλείσει και να κρύψει μέσα της το καρύδι, την πιέζετε ελαφρά να πλατύνει λίγο και την αφήνετε στο ταψί. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη ζύμη. Θα φτιάξετε 45-50 κομμάτια περίπου.
    3. Αραδιάζετε τα μελομακάρονα στα δυο ταψιά το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο. Τα τοποθετείτε στο φούρνο σε διαφορετικές σκάλες και ψήνετε και τα δυο ταψιά μαζί για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα κι όχι να ροδίσουν πολύ.
    4. Αφήνετε τα μελομακάρονα να κρυώσουν όσο ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζετε και βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, την πορτοκαλόφλουδα και την κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε να διαλυθεί. Σβήνετε τη φωτιά κι αφού σταματήσει να κοχλάζει το σιρόπι, με μια σπάτουλα παίρνετε και βάζετε μέσα μελομακάρονα, όχι πολύ στριμωχτά. Μετά από μισό λεπτό τα γυρίζετε από την ανάποδη, και μετά από λίγο τα γυρίζετε πάλι από την καλή. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τη σπάτουλα και τα αφήνετε σε πιατέλα.
    5. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα παίρνετε ένα ένα και τα βουτάτε από την ανάποδη στο σιρόπι που περίσσεψε (για να κολλήσει καλύτερα το καρύδι πάνω τους). Τα τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος ανά στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με λίγο κοπανισμένο καρύδι.

 

http://www.sweetly.gr/2015/11/melomakarona-me-bira-san-tis-fridas/

 

 

melomakarona-birras-6edited



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *