e-fresh-matrioshka

«Πρέπει να τα δοκιμάσεις, πρέπει να τα δοκιμάζεις» επέμενε από καιρό η Σίση. «Είναι τα πιο ωραία μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει ποτέ σου λέω» και άντε πάλι «πρέπει να τα δοκιμάσεις!» Και τα δοκίμασα. Ε, έχει δίκιο, είναι κα-τα-πλη-κτι-κά! Το μυστικό τους βρίσκεται στο καλής ποιότητας ελαιόλαδο και μέλι. Το ελαιόλαδο πρέπει επίσης να είναι ελαφρύ και καυτό όταν το ρίξετε στη ζύμη. Την έφερα στα μέτρα μου και ιδού η συνταγή τους:

Υλικά:

  • 600γρ. αλεύρι μαλακό
  • 300γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 65γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 2 ½ κουτ. σούπας κονιάκ ή τσικουδιά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  •  χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  •  1 φλιτζάνι ζάχαρη
  •  1 φλιτζάνι μέλι
  •  1 φλιτζάνι  νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Καρύδια τριμμένα
  • Κανέλα

melomakarona zematista 8edited

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε πολύ καλά το λάδι μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Αφήνετε να γίνει χλιαρό και  το ρίχνετε μέσα σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη, Παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού και την σόδα διαλυμένη στον χυμό του λεμονιού.
  2. Τέλος ανακατεύετε το μπέικιν  πάουντερ με το κοσκινισμένο αλεύρι και το προσθέτετε τελευταίο και λίγο- λίγο στο μείγμα, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και τέλος με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα των υγρών και να πάρετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Μην παραζυμώσετε, ίσα να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει για να πλάθεται πιο εύκολα.
  3. Στρώνετε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μικρούς κυλίνδρους τους οποίους αραδιάζετε στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Παίρνετε ένα πιρούνι και κεντάτε τα μελομακάρονα από πάνω πριν τα ψήσετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 -30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν απαλό καφετί χρώμα. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
  4. Ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε αρχικά να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι και βράζετε για 2 λεπτά.
  5. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάτε λίγα-λίγα για 1-2  λεπτά στο ζεστό- όχι καυτό- σιρόπι (πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά) και στη συνέχεια τα βγάζετε με  τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καρύδια τριμμένα και κανέλα και αφού κρυώσουν είναι έτοιμα για να τα σερβίρετε.

 

 

http://www.sweetly.gr/2014/11/melomakarona-me-zesto-elaiolado/#more-3311

 

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.