VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
AUBADE(Paris)
Bolero-Biodiet

Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων! δεν ξέρω αν είναι η συγκίνηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αν είναι η μεγάλη μας ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από τη ρουτίνα και από τα καθημερινά και να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα μάτια , να τραγουδήσουμε , να φωτίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας και την πόλη μας , να μαγειρέψουμε , να φτιάξουμε γλυκά , να μοσχοβολήσει το σπίτι μας …κάπως αλλιώς…. και να!! που την ίδια ανάγκη έχουν κι άλλοι λαοί…χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας και από την κουλτούρα μας….Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νορβηγία και θα «κλέψουμε» την παραδοσιακή τους χριστουγενιάτικη αμυγδαλένια τάρτα…είναι κάπως διαφορετική στον ουρανίσκο , πέρα από τις δικές μας γνώριμες γεύσεις αλλά , πιστέψτε με , είναι ΘΕΪΚΗ!!!

Δείτε την :
Υλικά για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γλ. μπέικιν
130 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγού
2 κ.σ. υγρό (νερό ή κάποιο ποτό)

Υλικά για τη γέμιση :
220 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα στο μπλέντερ
200 γρ. άχνη
3 ασπράδια αυγού
Χυμό από ένα σχετικά μικρό λεμόνι
1/2 κ.γλ. κανέλα + 1 βανίλια + 1 κ.γλ. (κοφτό) τριμμένο γλυκάνισο

1 κρόκο αυγού για την τάρτα.

 

Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση! Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και συνεχίζουμε με τους κρόκους έναν-έναν και με το νερό. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα και συνεχίζουμε αναμιγνύοντας απαλά μέχρι να γίνει η ζύμη ομαλή . Θα είναι σα σφιχτή ζύμη του κέικ και θα κολλάει αλλά αυτό δε μας προβληματίζει. Την τοποθετούμε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο να σφίξει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
-Χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια σε ένα μπωλ μέχρι να αφρατέψουν (δε θέλουμε μαρέγκα) και συνεχίζουμε προσθέτοντας πρώτα το λεμόνι (τώρα αφήνουμε το σύρμα και παίρνουμε μια μαρίζ) και στη συνέχεια τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και την άχνη και τα αρωματικά.
Παίρνουμε τότε τη ζύμη της βάσης από το ψυγείο , αφαιρούμε ένα μπαλάκι για σχέδια και την υπόλοιπη την αδειάζουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας σε καλά βουτυρωμένη φόρμα 23εκ. Πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι για να μπορούμε να την δουλέψουμε και την απλώνουμε στη φόρμα , ανεβάζοντάς τη και στα πλαϊνά. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας με την ανάποδη ενός κουταλιού. Σχηματίζουμε τότε σχεδιάκια με το ζυμαράκι που κρατήσαμε και στολίζουμε μ’ αυτά την τάρτα. Αλείφουμε τα σχεδιάκια με χτυπημένο τον κρόκο που φυλάξαμε καθώς και το χείλος της τάρτας στο πάνω μέρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα , στους 180ο για 45 λεπτά περίπου , μέχρι να χρυσίσει το γλυκό.
Όταν είναι έτοιμο , το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε , αναποδογυρίζοντάς το πάνω σε σχάρα και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη και με λίγη ακόμα κανέλα αν το προτιμάμε…
Η γεύση της και η υφή της είναι υπέροχες και η γέμιση τόσο γλασερή και αρωματική…Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για τσάι , πιστέψτε με…
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!

 

Διαβάστε την συνταγη με φωτογραφίες στο :
http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1124-tarta-amygdaloy

 

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *