Τούρτα Πανετόνε με κρέμα βανίλια , από τον Γαβριήλ Νικολαϊδη και τον Cool Artisan!

H σημερινή συνταγή είναι συνδυασμός από το αγαπημένο μου ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ, το πανετόνε και την κλασσική κρέμα βανίλια που χρησιμοποιούμε και στο millefeuille! Το τσουρεκένιο αυτό κέικ συνδυάζεται τέλεια με την ανάλαφρη κρέμα βανίλια που μπορείς να απολαύσεις όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα!

Κάνε κλικ εδώ για να δεις την συνταγή για πανετόνε η διάβασε την στο τέλος!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1400 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 320 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 160 γρ. κορν φλάουρ
  • 4 αυγά
  • 12 κρόκοι αυγών
  • 1 κλωναράκι βανίλιας

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά.
  • Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος με ένα μαχαίρι, το ανοίγουμε στη μέση και με την κοφτερή πλευρά του μαχαιριού βγάζουμε από το εσωτερικό του όλα τα σποράκια που έχουν τη γεύση.
  • Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και το κλωναράκι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους.
  • Λίγο πριν φτάσει σε σημείο βρασμού το γάλα βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, και την επαναφέρουμε στη φωτιά.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει, οπότε την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό πυρέξ.
  • Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη, που να καλύπτει όλη την επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Κόβουμε το πανετόνε σε φέτες πάχους περίπου δύο εκατοστών και στη συνέχεια καλύπτουμε κάθε φέτα με κρέμα.
  • Στήνουμε την τούρτα και διακοσμούμε με ό,τι θέλουμε! Εγώ χρησιμοποίησα βατόμουρα.

Panetone-and-Vanilla-Cream-Cake-recipe-christmas-traditional-italian-dought-vanilla-eggs-milk-cream-ingredients-direction-cool-artisan-1

 

http://coolartisan.net/gr/?recipe-post=panetone-and-vanilla-cream-cake

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΕΤΟΝΕ

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου επαφή με αυτό το γλυκό! Ήμουν περίπου 10 χρονών και έκανα μαθήματα ιταλικών με την κυρία Αφρούλα η οποία μας έφερε από την Φλωρεντία το πρώτο μας Πανετόνε! Θυμάμαι να μας λέει ότι είναι το παραδοσιακό γλυκό των Ιταλών και εγώ κάπως το έχω «σώσει» στο μυαλό μου ως η ιταλική βασιλόπιτα! Επίσης θυμάμαι το μάθημα με το μύθο για το πως δημιουργήθηκε το Πανετόνε. Ο αρχιμάγειρας του  Λουδοβίκου Sforza “il Moro”, ανέλαβε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φυσικά τα γλυκά, καθότι τότε δεν υπήρχαν pastry chefs. Για κάποιο λόγο όμως ξέφυγαν τα γλυκά από την προσοχή του και κάηκαν! Για καλή του τύχη, ένα από τα παιδιά για όλες τις δουλειές ο Toni αποφάσισε να τον σώσει ανακατεύοντας το ζυμάρι που έμεινε, με αλεύρι, αυγά, βούτυρο, φρούτα και να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο γλυκό που έφτασε τελικά στο επίσημο τραπέζι! Ο Λουδοβίκος κάλεσε τον αρχιμάγειρα και τον ρώτησε “ποιος το έκανε αυτό;” – “L’è “l pan del Toni” “το ψωμί του Τόνι” απάντησε και έτσι έμεινε στην ιστορία ως «pane di Toni», δηλαδή το «panettone».

 Εδώ και η συνταγή:

Υλικά

    • 600 γραμ. σκληρό αλεύρι
    • 75 γραμ. νερό
    • 100 γραμ. μαγιά φρέσκια
    • 150 γραμ. ζάχαρη
    • 150 γραμ. βούτυρο
    • 3 αβγά
    • 60 γραμ. φρουί γλασέ

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Εκτέλεση

      • Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακούβα.
      • Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
      • Tρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.
      • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. (Μέχρι τώρα δεν έχουμε βάλει καθόλου υγρό).
      • Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε.
      • Προσθέτουμε τα αβγά και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.
      • Βουτυρώνουμε καλά δύο στρογγυλές φόρμες με διάμετρο 15 εκ. και ύψος 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.
      • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40°C.
      • Βάζουμε μέσα τις φόρμες και περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί.
      • Το βγάζουμε και το ακουμπάμε ελαφρά στον πάγκο.
      • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
      • Όταν ψηθεί και το πατάμε πρέπει να επανέρχεται, σαν μαξιλάρι.

Tip:

    • Το ανακάτεμα των υλικών μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ, με το γάντζο.

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Serve With Love

 

http://coolartisan.net/gr/homemade-panettone-recipe/

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *