Βασιλόπιτα γιαουρτιού με μπαχαρικά και λευκό γλάσο, από τη Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αρωματική, ζουμερή, με μεστή υφή, αυτή η βασιλόπιτα μοσχοβολάει βούτυρο και μπαχάρια. Το γλάσο της εκτός από διακοσμητικό, όταν στεγνώνει καλά, δεν αφήνει τον αέρα να περάσει στην πίτα και την κρατάει ζουμερή στο εσωτερικό της μέχρι να την κόψετε. Εγώ την έφτιαξα σε δυο εκδοχές: στρογγυλή κλασική και σε σχήμα αστεριού. Εσείς φτιάξτε την στο σχήμα της επιλογής σας.

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 25εκ. 

  • 250γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 αβγά μεγάλο ή 4 μέτρια
  • 350γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

για τη διακόσμηση

  • 160γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 2 ασπράδια αβγού
  • περλίτσες ζάχαρης διάφορες

vasilopita-58edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ο C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα σας. Εγώ χρησιμοποίησα μια σε σχήμα αστεριού. Zεσταίνετε το βούτυρο ελαφρά να μαλακώσει κι άλλο.
  2. Με το μίξερ χειρός χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ το μαλακωμένο βούτυρο, προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, την κανέλα, το τζίντζερ, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, αρκετά σφιχτό.
  4. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να πάρει ροδαλό χρώμα η πίτα. Ξεφουρνίζετε την πίτα, μετά από λίγο την αναποδογυρίζετε σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσει καλά.
  5. Ετοιμάζετε το γλάσο: Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (να κάνει κορυφές) και προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρετε ένα σφιχτό γλάσο που θα απλώνεται εύκολα και θα μπορεί να στέκει όπου το αλείφετε.
  6. Τυλίγετε το νόμισμα του τυχερού σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο κάτω από την πίτα. Μεταφέρετε την πίτα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Διακοσμείτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με το γλάσο και τις περλίτσες.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.sweetly.gr/2016/12/vasilopita-giaourtiou-me-baharika-kai-lefko-glaso/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *