Bolero-Biodiet
Η Βασιλόπιτα του 2015, με κάσιους, και μαύρη σταφίδα. Αρωματισμένη με πορτοκάλι, ρούμι, μαστίχα, και μπαχαρικά!!
Οι φώτο είναι από παλιά συνταγή, διότι θα την φτιάξουμε φυσικά την παραμονή πρωτοχρονιάς, και τότε θα έχουμε νέες φώτο.

Υλικά: (για 14-16 κομμάτια)
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
7 αυγά
100 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ. κάσιους ψιλοαλεσμένα
100 γρμ. φουντούκια ψημένα, ψιλοαλεσμένα
100 γρμ. μαύρη σταφίδα, κορινθιακή
50 γρμ. μαύρο ρούμι
1/2 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
2 κουτ. γλ. γεμάτα μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
1/4 κουτ. γλ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

Ζάχαρη άχνη, ή

Γλάσο ζάχαρης με άρωμα πορτοκάλι:
300 γρμ. ζάχαρη άχνη
4 κουτ. σ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια με άρωμα πορτοκάλι.
Λίγα χρωματιστά κουφετάκια σαβούρα για πασπάλισμα.
χρώμα ζαχαροπλαστικής, προαιρετικά, για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Σε ένα μπολάκι μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι. Χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα, (παγωμένη) με 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική.
2. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, και τη μαστίχα.
3. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, τη άχνη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, το χυμό, και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
5. Σταματάμε το χτύπημα, και ρίχνουμε το μίγμα αλεύρι σταδιακά, και εναλλάξ με τα τριμμένα κάσιους, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° – 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 30-32 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
7. Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι βουτώντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
8. Αφού κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα, την ξεφορμάρουμε, και τοποθετούμε στο από κάτω μέρος, το φλουρί μας όρθιο, να μην το βρει το μαχαίρι στο κόψιμο.

Γλάσο ζάχαρης:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα. Θέλουμε να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο, αν χρειαστεί να το αραιώσουμε, προσθέτουμε ελάχιστο πορτοκάλι, ή αντιθέτως να το σφίξουμε, λίγη ζάχαρη άχνη, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ολοκλήρωση:
1. Πασπαλίζουμε επάνω αρκετή ζάχαρη άχνη, και την στολίζουμε με ότι Χριστουγεννιάτικο θέλουμε.
2. Αν βάλουμε το γλάσο ζάχαρης, το αδειάζουμε σιγά-σιγά επάνω στη βασιλόπιτα. Με μία σπάτουλα το απλώνουμε προσεχτικά σε όλη την επιφάνεια. (αν μας τρέξει λίγο στο πλάι, δεν μας πειράζει).
3. Πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά κουφετάκια σαβούρα, και την στολίζουμε με ότι Χριστουγεννιάτικο θέλουμε. Την αφήνουμε σε ξηρό μέρος για λίγη ώρα να σφίξει το γλάσο.
Μπορούμε να χρωματίσουμε λίγο γλάσο ζάχαρης, κόκκινο, μπλέ, κίτρινο, ότι μας αρέσει, και να φτιάξουμε τα δικά μας σχέδια.

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.