fineti

Περιμένουμε 1 ολόκληρο χρόνο για αυτή τη βασιλόπιτα, αλλά πιστέψτε με αξίζει.

Το αφράτο κέικ, η ωραία γέμιση με τη σοκολάτα και τα φουντούκια, διακριτικά αρωματισμένη με κανέλα και το κραμπλ… ω, το κραμπλ! Με τη μυρωδιά από το βούτυρο γάλακτος να διεγείρει την όσφρηση, την κανέλα, τα καρύδια και τη γλύκα της σοκολάτας.

Ναι, είναι η πιο ιδιαίτερη και γευστική βασιλόπιτα που έχω φάει ποτέ και δεν την αλλάζω. Ούτε όμως τη φτιάχνω κατά τη διάρκεια του χρόνου… Το θέλω αυτό το συναίσθημα της γλυκιάς και βασανιστικής προσμονής.

Προετοιμασία
35 λεπτά
Μαγείρεμα
70 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 45 λεπτά

Μερίδες:   1 στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26-28 εκ.
Υλικά
4 μεγάλα αυγά
360 γραμμ. ζάχαρη καστανή
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
200 γραμμ. βούτυρο
300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

 
Για τη γέμιση:
250 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
140 γραμμ. φουντούκια τριμμένα στο μούλτι
4 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το κραμπλ:
60 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. βούτυρο (χρησιμοποίησα γάλακτος)
90 γραμμ. καρύδια τριμμένα στο μούλτι
100 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

 

new-year-27s-pie-4
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα την επικάλυψη. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι το μίγμα μας να γίνει σαν ψίχουλα. Το σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Για το κέικ, λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26-28 εκ.
Αδειάζουμε στη φόρμα το 1/3 της ζύμης και από πάνω πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Ρίχνουμε κατόπιν ακόμα 1/3 από τη ζύμη και πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη γέμιση. Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνεια με το κραμπλ.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10′ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά προτού το ξεφορμάρουμε.

 
Σημειώσεις
Προσαρμογή συνταγής από το περιοδικό Γλυκές Ιστορίες – τεύχος 17 – Δεκέμβριος 2011

http://theonewithallthetastes.com/2013/12/new-years-cake.html

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.