Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στον ατμό, από την Luise και το Radicio!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αρωματική, νόστιμη, αφράτη, ιδανική όχι μόνο για τις γιορτινές μέρες, αλλά για κάθε περίσταση, η ψημένη στον ατμό πουτίγκα με φρούτα, είναι πλουσιότατη σε γεύση. 
5.0 αστέρια από 5 σέφ 

Προετοιμασία: 15 λεπτά και 60 λεπτά αναμονή | Μαγείρεμα: 4 ώρες | Σύνολο: 4 ώρες και 15 λεπτά και 60 λεπτά αναμονή 
Συνταγή για: 8 μερίδες 

Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 790 θερμίδες | Λιπαρά: 19 γρ.



Υλικά συνταγής: 


Ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ ή ξερά300 γρ. (π.χ. φλούδα πορτοκάλι, κίτρο, χουρμάδες, δαμάσκηνα κτλ) 
Κομμένα στη μέση κεράσια γλασέ100 γρ. 
Σταφίδες150 γρ. 
Ζάχαρη καστανή1/2 κούπα 
Βούτυρο125 γρ. 
Σόδα1 κουταλάκι τσαγιού 
Ξύσμα πορτοκαλιού2 κουταλάκια τσαγιού (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα πορτοκαλιού) 
Αυγά2 μεγάλα 
Αλεύρι2 κούπες 
Μπέικιν πάουντερ1 1/2 κουταλάκι τσαγιού 
Τριμμένη κανέλα1 κουταλάκι τσαγιού 
Τριμμένο γαρύφαλλο1 πρέζα 
Τριμμένο μοσχοκάρυδο1/2 κουταλάκι τσαγιού 
Μπράντι ή κονιάκ1/4 κούπας 

Οδηγίες: 
1. Βάζετε 1 κούπα νερό, το βούτυρο, τα φρούτα, τα κεράσια, τις σταφίδες και την ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο και σιγοβράζετε για 2 – 3 λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά, προσθέτετε την σόδα, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει (τα φρούτα θα απορροφήσουν σχεδόν το νερό).
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο). Τα κρατάτε στην άκρη.
3. Προσθέτετε στο μείγμα με τα φρούτα το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το μπράντι και τέλος το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύετε ίσα ίσα να υγρανθεί το αλεύρι.
4. Βουτυρώνετε μια στρόγγυλη φόρμα κεραμική ή πυρέξ και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Το ισιώνετε από πάνω.
Μείγμα χριστουγεννιάτικης πουτίγκας σε φόρμα
5. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο, κάνετε μια πιέτα και σκεπάζετε την φόρμα. Δένετε ολόγυρα με βαμβακερό σπάγκο.
Πουτίγκα Χριστουγεννιάτικη με λαδόχαρτο
6. Τυλίγετε ολόγυρα καλά με αλουμινόχαρτο.
Πουτίγκα Χριστουγεννιάτικη τυλιγμένη
7. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε την βάση για ψήσιμο στον ατμό, προσθέτετε νερό και τοποθετείτε μέσα την φόρμα με την πουτίγκα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την βάζετε στη φωτιά.
Πουτίγκα Χριστουγεννιάτικη στον ατμό
8. Μαγειρεύετε την πουτίγκα σε χαμηλή φωτιά, ίσα που να βράζει το νερό για 4 ώρες. Σε όλη τη διάρκεια το ελέγχετε αν χρειαστεί επιπλέον νερό. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζετε την φόρμα με προσοχή από την κατσαρόλα, την αφήνετε 10 λεπτά να ηρεμήσει και βγάζετε το αλουμινόχαρτο και το λαδόχαρτο.
Πουτίγκα Χριστουγεννιάτικη ψημένη
8. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αν θέλετε την διακοσμείτε με άσπρο γλάσο και σερβίρετε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πουτίγκα Χριστουγεννιάτικη

Μαγειρεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 από την Luise

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

http://www.radicio.com/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CE%BC/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *