Χριστουγεννιάτικο κέικ με κομμάτια σοκολάτας και lemon curd, από τον Γαβριήλ Νικολαϊδη και τον Cool Artisan!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο)
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ κομμάτια κουβερτούρας

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, κομμάτια κουβερτούρας γάλα.
  • Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά έως ότου ενωθούν σε ένα ομοιγενές μείγμα.
  • Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 2 ακόμα λεπτά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες για τα ατομικά κέικ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 30΄-35΄, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα.
  • Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
  • Γλασάρουμε με lemon curd.

 

Lemon curd.

Υλικά για 500 ml:

  •  2 μεγάλα αυγά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρειαστούμε το ξύσμα και 200 ml χυμό)
  • 1 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 125 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γλ. κορν φλάουρ

    Για τη φύλαξη:
2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml
2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που έχουμε κόψει στις διαστάσεις τωνκαπακιών.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα λεμόνια με άφθονο νερό και ξύδι και τα σκουπίζουμε καλά.
  • Τα ξύνουμε για να πάρουμε το ξύσμα.
  • Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε για να πάρουμε το χυμό  τους. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το ξύσμα όσο και το χυμό τους.
  • Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αυγά και τα χτυπάμε να διαλυθούν με αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10΄, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει.
  • Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1΄, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με τη ζεστή κρέμα μέχρι πάνω. Καλύπτουμε με το αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με τα καπάκια τα καυτά βάζα. Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για μερικές ώρες. Τα διατηρούμε στο ψυγείο έως και 1½ μήνα.

Tip: Με αυτές τις αναλογίες το αποτέλεσμα είναι αρκετά ξινό, όπως είναι η παραδοσιακή γεύση της lemon curde. Αν θες να είναι πιο γλυκιά μπορείς να διορθώσεις τη γεύση προσθέτωντας λίγη άχνη ζάχαρη.

http://coolartisan.net/gr/lemon-curde-recipe/

http://coolartisan.net/gr/?recipe-post=christmas-chocolate-and-lemon-curd-cake

chocolate-cake-lemon-curd-recipe-christmas-simple-easy-works-every-time-few-ingredients-4



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *