Χριστουγεννιάτικο κέικ, από τον Στέλιο Παρλιάρο!
Αυτό το κέικ θυμίζει το fruit cake των Άγγλων. Γεμάτο υπέροχα φρουί γλασέ, αποτελεί το πιο γευστικό σπιτικό κέρασμα για τις γιορτές.
ΜΕΡΙΔΕΣ 18
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40΄
ΨΗΣΙΜΟ 1 ώρα
Υλικά
4 τεμ. αυγά
250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
800 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
1 τεμ. λεμόνι, το ξύσμα
30 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα φρουί γλασέ, το ξύσμα και το ρούμι (ή το κονιάκ).
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε λίγο παραπάνω.
Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
http://steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/xristougenniatiko-keik/
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά, ION Nucrema και ION Patisserie Cover Cream, από τον Μιχάλη Σαρά...
Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί(VIDEO), από την οικογένεια Καρελάνη και το foodaholics.gr!
Χριστουγεννιάτικο κέικ Gingerbread, από την Αργυρώ μας!
Κέικ Χριστουγεννιάτικο με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς του Ν. Τσελεμεντέ, από το sintayes.g...
Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!
Πανφόρτε, το τέλειο ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ, από το sintayes.gr!
Αφήστε μια απάντηση