Ψωμί χωρίς ζύμωμα (στην γάστρα), από την Δήμητρα και τον Λευτέρη των foodstates.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ζεστό ζεστό και μοσχομυριστό! 🙂
Το πιο εύκολο και πιο λαχταριστό ψωμάκι χωρίς ζύμωμα!
Ετοιμάστε το και αφήστε το σπίτι να “ευωδιάσει”!

…το πιο εύκολο ψωμί!

Μετά από πολυάριθμες προβολές και δημοσιεύσεις του ψωμιού στην γάστρα στο διαδικτυακό χώρο ήρθε και η δική μας σειρά να το δοκιμάσουμε. Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές, εμείς την προσαρμόσαμε στα δικά μας δεδομένα.
Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε με το παραπάνω!
Αρχικά, να σημειώσουμε πως είναι πανεύκολο και πολύ γρήγορο, καθώς ο χρόνος ενασχόλησης με την όλη διαδικασία περιορίζεται στα 10 λεπτά (το πολύ). 
 Αυτό όμως δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα!

Ψωμί μυρωδάτο, με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα. Ζεστό και μοσχομυριστό! Μόλις βγαίνει από τον φούρνο με δυσκολία συγκρατείσαι να μην το φας ολόκληρο! 
Εμείς το τιμήσαμε με αγαπημένη μερέντα! Αλλά και με γνήσιο ελληνικό τυράκι θα ταίριαζε απίστευτα! Η μυρωδιά βέβαια του φρεσκοψημένου ψωμιού που κατέκλυσε το σπίτι ήταν λυτρωτική για όλους!
Είμαστε σίγουροι πως μια μόνο δοκιμή θα σας πείσει να κάνετε αυτό το ψωμί κάθε μέρα.



Υλικά (για 2 ψωμιά):

  • 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλετε αντικαταστήστε 300-500 γρ. με κίτρινο αλεύρι)

  • 700 ml νερό χλιαρό (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)

  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή (18-20 γρ) ή 30 γρ. νωπή

  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

 Εκτέλεση:

 1. Αν χρησιμοποιήσετε νωπή μαγιά διαλύστε την σε λίγο από το νερό μαζί με την ζάχαρη. Μετά προσθέστε τα υπόλοιπα στεγνά υλικά και στο τέλος, αφού κάνετε μια λακούβα, προσθέστε τα υγρά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά μαζί και στο τέλος κάντε μια λακούβα και στην μέση προσθέστε τα υγρά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Η ζύμη κολλάει ελαφρώς, έτσι πρέπει να είναι. Καλύψτε την με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή για 5 ώρες. 
4. Όταν την βγάλετε από το ψυγείο καλό είναι να την αφήσετε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου γιατί είναι πολύ κρύα η ζύμη και έτσι θα μπορέσετε να την δουλέψετε καλύτερα.
5. Βάλτε την γάστρα σας στον φούρνο στους 200 βαθμούς να ζεσταθεί καλά περίπου 10-15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαθιά ταψιά που θα σκεπάζει σαν καπάκι το ένα το άλλο (όπως η γάστρα) ή 2 πυρέξ. 
6. Ρίξτε λίγο αλεύρι στον πάγκο και απλώστε πάνω την ζύμη. Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς, έτσι πρέπει να είναι. Χωρίστε την σε 2 ίσα μέρη. Με απαλές κινήσεις ζυμώστε την ελαφρά από κάτω προς τα πάνω παίρνοντας και λίγο αλεύρι που απλώσατε στον πάγκο για να σας βοηθήσει να σχηματίσετε ένα στρόγγυλο καρβέλι. Μην το ζυμώσετε πολύ, δεν θέλει ζύμωμα, απλά να σχηματίσετε το καρβέλι. Κάντε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι ζύμης και όταν είναι έτοιμα, βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο, πασπαλίστε λίγο αλεύρι στον πάτο και βάλτε τα καρβέλια μέσα με τα ανοίγματα προς τα πάνω όχι προς τα κάτω. 
7. Κλείστε το καπάκι και ψήστε στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Μετά βγάλτε το καπάκι και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά. Έτοιμα!
8. Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο είναι καλό να τα βγάλετε από την γάστρα και να αφήσετε να κρυώσουν πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.  



 


Kαλή όρεξη!

http://www.foodstates.gr/2020/04/blog-post_5.html?fb
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *