“Βασιλικός χαλβάς με σιμιγδάλι, ο βασιλιάς της νηστείας”, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!

“Ο βασιλιάς της νηστείας”!


Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας. Ένα γλυκό που “ξυπνάει” παιδικές, αθώες μνήμες. Αγαπητό σε όλους, μικρούς και μεγάλους, παρά την ταπεινότητά του. Είναι τα αγνά, απλά υλικά του; Είναι το μεθυστικό άρωμα της κανέλας; Είναι η απλότητά του; Είναι η γνωριμία μας με αυτόν που κρατάει χρόνια; Είναι η γλυκιά, οικεία γεύση του; Η απαλή, ζουμερή υφή του; Ίσως είναι όλα αυτά μαζί….

 

Μας αρέσουν οι παραλλαγές και οι πειραματισμοί. Και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς επιδέχεται πολλές προσθήκες! Με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με χυμό, με αρωματικά, με σοκολάτα! Εμείς του προσφέραμε, λοιπόν, μια βασιλική “νότα” με το αρχοντικό κυδώνι γλυκό του κουταλιού, την κανέλα Κεϋλάνης και τα καρύδια που μαζεύτηκαν το φθινόπωρο από τα βουνά της Χαλκιδικής. 

4-3-2-1 έλεγαν οι γιαγιάδες και είχαν την συνταγή έτοιμη χωρίς τεφτέρια.Εμείς προτιμάμε λίγο πειραγμένες αυτές τις αναλογίες για να είναι πιο ελαφρύς, όχι τόσο λιπαρός και όχι τόσο γλυκός. Μια δοκιμή θα σας πείσει σίγουρα!

Υλικά:

4 φλ. νερό
1,5 φλ. ζάχαρη
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλ. σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κάψουλα βανίλιας
4 κ.σ. κυδώνι γλυκό του κουταλιού
1 κ.γλ. κανέλα (και παραπάνω αν σας αρέσει)
3/4 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
Προαιρετικά: γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά να βράσουν. Όταν αρχίσουν να βράζουν σβήνουμε την φωτιά.
2. Παράλληλα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να καίει χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει.
3. Όταν σκουρύνει λίγο (δεν χρειάζεται πάρα πολύ), κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό με την ζάχαρη προσεκτικά. Ανακατεύουμε 2-3 φορές με την κουτάλα μέχρι να ηρεμήσει το μείγμα.
4. Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, την βανίλια, το κυδώνι, τα καρύδια και την κανέλα (και το γαρύφαλλο αν θέλετε).
5. Ξαναβάζουμε στην φωτιά (μέτρια θερμοκρασία) και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Σβήνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα ή ότι αφήνει κενό στο πάτο της κατσαρόλας όταν ανακατεύουμε.
6. Αδειάζουμε στο σκεύος που επιθυμούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά για να το ξεφορμάρουμε. Φυσικά τρώγεται πολύ ευχάριστα ζεστό! Συνοδεύουμε με κανέλα.

Καλή επιτυχία!

http://www.foodstates.gr/2020/03/blog-post.html?fb



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *