Creta Carob

Παραδοσιακή Καρδιτσιώτικη συνταγή.

Συστατικά
  •     11-13 φύλλα κρούστας
  •     Μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  •     Ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  •     1 φλ. ζάχαρη
  •     1 κ.σ. κανέλα
  •     700-1000 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

Για την κρέμα:

  •     8-10 αβγά
  •     2 λίτρα γάλα φρέσκο
  •     1½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  •     3 φλ. ζάχαρη
  •     5 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  •     ½ κ.γ. αλάτι
  •     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •     3 βανίλιες
  •     2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα για την επιφάνεια της κρέμας
Οδηγίες
  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε την κρέμα ώστε να προλάβει να κρυώσει ελαφρώς πριν να την χρησιμοποιήσουμε . Σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε πρώτα το γάλα, και στη συνέχεια ένα – ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη με βούτυρο, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να δέσει.
  2. Αλείφουμε το ταψί με τη μαργαρίνη. Μπορούμε να λιώσουμε τη μαργαρίνη ή βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο απλά θερμαίνοντας ελαφρά το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος και προσθέτοντας τη μαργαρίνη ή  βούτυρο.
  3. Απλώνουμε τέσσερα φύλλα τα οποία αλείφουμε καλά με βούτυρο και ελαιόλαδο. Όση ώρα στρώνουμε τα φύλλα, για να τα διατηρήσουμε τα σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα ώστε να δουλεύονται πιο εύκολα χωρίς να σπάνε.
  4. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα σε μεγάλα κομμάτια. Αφού αλείψουμε το τέταρτο φύλλο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με την κανέλα και τη ζάχαρη κι από πάνω στρώνουμε τη μισή δόση αμυγδάλων.  Στρώνουμε τρία φύλλα ακόμα τα οποία αλείφουμε με τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε ζάχαρη-κανέλα και τα υπόλοιπα αμύγδαλα και στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.
  5. Αλείφουμε καλά τις άκρες των φύλλων της πίτας με τη μαργαρίνη ή  βούτυρο και ελαιόλαδο, και ρίχνουμε ανάμεσα ζάχαρη και κανέλα πριν φτιάξουμε τον κόθρο, δηλαδή το δίπλωμα των φύλλων γύρω – γύρω στη πίτα.  Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε δύο αυγά και ρίχνουμε το μείγμα τους πάνω από την κρέμα.
  6. Ψήνουμε στους 170ο σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 1ώρα.
  7. Σερβίρουμε την πίτα μας σε τρίγωνο κομμάτι, το οποίο μπορούμε να το συνοδέψουμε με γλυκό πορτοκάλι. Σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι  από την Τασούλα Κουφοπούλου.

 

 

 

http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/amygdaloth-galatopita.html

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *