Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Αυτή τη συνταγή μου την έμαθε η αγαπημένη μου ξαδέρφη από την Τρίπολη…τα καρύδια είναι μέρος της παραγωγής του τόπου τους και ο μπακλαβάς ένα από τα παραδοσιακά γλυκά τους . Είναι από τα γλυκά που χαίρομαι να φτιάχνω . Ειναι άλλωστε ένα γλυκό με ιστορία και αρχοντιά , συνυφασμένο με τις χαρές και τις γιορτές μας….είναι και το μέλι που βάζουμε στο σιρόπι και «δένει» τόσο αρμονικά με τα καρύδια….κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια….

…προχωρώ στην περιγραφή:

Yλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή (καλύτερα) Βηρυτού
500 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
1 φλ. ζάχαρη
κανέλα και γαρύφαλλο (συνολικά 1/2 κ. γλ)
250 γρ.φρέσκο βούτυρο
Ολόκληρα γαρύφαλλα

Για το σιρόπι:
1/2 κ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 φλ. τσ. μέλι

Εκτέλεση:
Πρώτα-πρώτα ετοιμάζω το σιρόπι:
Βράζω το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στην τελευταία βράση προσθέτω το μέλι…Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει!

-Σε μια λεκάνη ετοιμάζω τη γέμιση (καρύδια, ζάχαρη και μπαχαρικά)
-Σε πυρέξ 35×25 αφού βουτυρώσω τον πάτο, απλώνω τα 4 πρώτα φύλλα…βουτυρώνοντας κι αυτά ένα-ένα (Στη συγκεκριμένη διάσταση το φύλλο ταιριάζει ακριβώς στο πυρέξ διπλωμένο στα δύο).
-Πασπαλίζω με 2-3 κουταλιές γέμιση και προσθέτω το επόμενο φύλλο , βουτυρωμένο φυσικά
-Συνεχίζω εναλλάξ την ίδια διαδικασία ( βουτυρωμένο φύλλο-γέμιση ) μέχρι να τελειώσουν ομοιόμορφα τα υλικά
-Κρατώ για το τελείωμα 3-4 φύλλα μαζί , καλά βουτυρωμένα……
-Ραντίζω το γλυκό μου με νερό και στη συνέχεια το χαράζω με προσοχή ως κάτω
-Σε καθε κομμάτι που εχει σχηματιστεί καρφώνω κι από ένα γαρύφαλλο

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μια ώρα ίσως και περισσότερο. Θέλουμε το γλυκό μας να ψηθεί ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ για να μη λασπώσουν τα φύλλα μας όταν σιροπιαστεί.

Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζω ομοιόμορφα και με προσοχή με το κρύο πλέον σιρόπι.

Και κάτι ακόμα:
-Αρκετές φορές έχω φτιάξει τον μπακλαβά μου νηστίσιμο αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο + ηλιέλαιο και άλλες με αρωματικό σησαμέλαιο…. Όπως και να’ χει… το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό!

-Επειδή οπωσδήποτε ο μπακλαβάς με το βούτυρο θεωρείται πολύ βαρύς αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 125γρ. βούτυρο και να συμπληρώσουμε με ελαφρύ ηλιέλαιο!

Καλή επιτυχία!

Δείτε αναλυτικά την συνταγή με περισσότερες φωτογραφίες στο :
http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/14-mpaklavas-me-karydi

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *