Μπακλαβάς με μέλι, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μπακλαβάς από αυτούς που όποιος δοκιμάσει θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη του.. Το κλασικό σιρόπι έχει αντικατασταθεί εξ’ολοκλήρου από μέλι το οποίο δίνει καταπληκτικό ζουμερό αποτέλεσμα μέχρι και το τελευταίο κομματάκι ενώ τα φύλλα παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο ψίχουλο. Γεύση ανεπανάληπτη, μέθοδος απλή…η συνταγή ένας θησαυρός που θα κρατήσετε στο σημειωματάριο σας!

Τα υλικά μας είναι για ένα μικρό στρογγυλό ταψακι 21εκ, για μεγαλύτερο ταψί διπλασιάζουμε τη δόση.

 

Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
  • 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά κομμένα στη μεση
  • 1 φλιτζ.τσ. λεπτοτριμμένη καρυδόψιχα
  • 2 τριμμένες φρυγανιές σε σκόνη
  • 1 κουτ.σ.κοφτή ζάχαρη λευκή ή καστανή (προαιρετικά, μπορεί να παραληφθεί για 100% sugar-free μπακλαβά)
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ.κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ ή άλλο μπράντυ
  • ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
  • 120 γρ. βούτυρο γάλακτος (αγελαδινό ή αιγοπρόβειο) λιωμένο σε σιγανή φωτιά
  • καρφάκια γαρίφαλο
Για το μέλωμα:
  • 4 κουτ.σ. γεμάτες μέλι (ανθέων ή άλλο επιλογής)
  • 1/3 κουτ.γλ.κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 πορτοκαλάκι ακέρωτο
  • 3-4 σταγόνες λεμονιού
 
Εκτέλεση:
  • Σε μπολ ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη (εάν τη χρησιμοποιήσουμε), τα μπαχαρικά, το κονιάκ και το ξύσμα.
  • Με πινέλο περνάμε με λίγο σπορέλαιο το ταψί μας τόσο στο εσωτερικό του όσο και ψηλά στα πλαϊνά τοιχώματα.
  • Στρώνουμε 3 φύλλα σταυρωτά ραντίζοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τα φύλλα που περισσεύουν τα διπλώνουμε προς τα μέσα.
  • Συνεχίζουμε σκορπίζοντας μια ποσότητα γέμισης, απλώνουμε ξανά φύλλο που θα ραντίσουμε ξανά με βούτυρο και θα διπλώσουμε προς τα μέσα, ξανά σκόρπια γέμιση, ξανά φύλλο σταυρωτά που θα αλείψουμε με βούτυρο και θα διπλώσουμε προς τα μέσα κ.ο.κ. Συνεχίζουμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία έχοντας στο μυαλό μας ότι θα πρέπει εναλλάξ να υπάρχει βουτυρωμένο φύλλο-γέμιση-φύλλο-γέμιση και φροντίζοντας να μας έχουν περισσέψει 3 φύλλα για το τέλος.
  • Στρώνουμε σταυρωτά και βουτυρωμένα ενδιάμεσα τα 3 τελευταία φύλλα που έχουμε φροντίσει να μας περισσέψουν διπλώνοντας προς τα μέσα τα 2 και το τελευταίο γυρίζοντας προς τα κάτω με ένα μαχαιράκι για να έχει ωραίο τελειώμα περιμετρικά  το γλυκό μας.
  • Κόβουμε καλά ως κάτω σε μπακλαβαδωτά κομμάτια ή σε ο.τι άλλο μας αρέσει και όσο βούτυρο μας περισσεύει  το ραντίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού. Καρφώνουμε ένα καρφάκι γαρίφαλο σε κάθε κομματάκι. Με βρεγμένα δάχτυλα ραντίζουμε από ψηλά λίγες σταγόνες νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα το γλυκό μας για σχεδόν 40 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Εάν πριν τη μισή ώρα το γλυκό ήδη έχει πάρει χρώμα τότε βάζουμε από πάνω να καλύψει ελαφρά την επιφάνεια ένα διπλωμένο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
  • Λίγο πριν το πέρας του ψησίματος βάζουμε σε κατσαρολάκι το μέλι σε σιγανή φωτιά να ρευστοποιηθεί τελείως μαζί με την κανέλα και το πορτοκαλάκι. Διατηρούμε ρευστό και ζεστό και αφαιρούμε το πορτοκάλι και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Μόλις το γλυκό ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και με κουτάλι μελώνουμε το γλυκό μας δίνοντας έμφαση στα σημεία που έχουν κοπεί τα κομμάτια. Όσο μέλι απομένει το ρίχνουμε σιγά σιγά από πάνω (όχι απότομα, να στάζει λεπτή γραμμή από την κατσαρόλα). Θέλουμε ΚΑΥΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΜΕΛΙ και πάντα με απαλές κινήσεις!!!!!!!
  • Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει πριν τον σερβίρουμε!!!
Τέλειο ♥️ είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνει!!!
 
Καλή σας απόλαυση 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html?m=1&fb
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *