Μπακλαβάς με μέλι, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!
Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
- 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά κομμένα στη μεση
- 1 φλιτζ.τσ. λεπτοτριμμένη καρυδόψιχα
- 2 τριμμένες φρυγανιές σε σκόνη
- 1 κουτ.σ.κοφτή ζάχαρη λευκή ή καστανή (προαιρετικά, μπορεί να παραληφθεί για 100% sugar-free μπακλαβά)
- 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ.κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ ή άλλο μπράντυ
- ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
- 120 γρ. βούτυρο γάλακτος (αγελαδινό ή αιγοπρόβειο) λιωμένο σε σιγανή φωτιά
- καρφάκια γαρίφαλο
Για το μέλωμα:
- 4 κουτ.σ. γεμάτες μέλι (ανθέων ή άλλο επιλογής)
- 1/3 κουτ.γλ.κανέλα σε σκόνη
- 1/2 πορτοκαλάκι ακέρωτο
- 3-4 σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση:
- Σε μπολ ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη (εάν τη χρησιμοποιήσουμε), τα μπαχαρικά, το κονιάκ και το ξύσμα.
- Με πινέλο περνάμε με λίγο σπορέλαιο το ταψί μας τόσο στο εσωτερικό του όσο και ψηλά στα πλαϊνά τοιχώματα.
- Στρώνουμε 3 φύλλα σταυρωτά ραντίζοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τα φύλλα που περισσεύουν τα διπλώνουμε προς τα μέσα.
- Συνεχίζουμε σκορπίζοντας μια ποσότητα γέμισης, απλώνουμε ξανά φύλλο που θα ραντίσουμε ξανά με βούτυρο και θα διπλώσουμε προς τα μέσα, ξανά σκόρπια γέμιση, ξανά φύλλο σταυρωτά που θα αλείψουμε με βούτυρο και θα διπλώσουμε προς τα μέσα κ.ο.κ. Συνεχίζουμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία έχοντας στο μυαλό μας ότι θα πρέπει εναλλάξ να υπάρχει βουτυρωμένο φύλλο-γέμιση-φύλλο-γέμιση και φροντίζοντας να μας έχουν περισσέψει 3 φύλλα για το τέλος.
- Στρώνουμε σταυρωτά και βουτυρωμένα ενδιάμεσα τα 3 τελευταία φύλλα που έχουμε φροντίσει να μας περισσέψουν διπλώνοντας προς τα μέσα τα 2 και το τελευταίο γυρίζοντας προς τα κάτω με ένα μαχαιράκι για να έχει ωραίο τελειώμα περιμετρικά το γλυκό μας.
- Κόβουμε καλά ως κάτω σε μπακλαβαδωτά κομμάτια ή σε ο.τι άλλο μας αρέσει και όσο βούτυρο μας περισσεύει το ραντίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού. Καρφώνουμε ένα καρφάκι γαρίφαλο σε κάθε κομματάκι. Με βρεγμένα δάχτυλα ραντίζουμε από ψηλά λίγες σταγόνες νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα το γλυκό μας για σχεδόν 40 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Εάν πριν τη μισή ώρα το γλυκό ήδη έχει πάρει χρώμα τότε βάζουμε από πάνω να καλύψει ελαφρά την επιφάνεια ένα διπλωμένο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
- Λίγο πριν το πέρας του ψησίματος βάζουμε σε κατσαρολάκι το μέλι σε σιγανή φωτιά να ρευστοποιηθεί τελείως μαζί με την κανέλα και το πορτοκαλάκι. Διατηρούμε ρευστό και ζεστό και αφαιρούμε το πορτοκάλι και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Μόλις το γλυκό ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και με κουτάλι μελώνουμε το γλυκό μας δίνοντας έμφαση στα σημεία που έχουν κοπεί τα κομμάτια. Όσο μέλι απομένει το ρίχνουμε σιγά σιγά από πάνω (όχι απότομα, να στάζει λεπτή γραμμή από την κατσαρόλα). Θέλουμε ΚΑΥΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΜΕΛΙ και πάντα με απαλές κινήσεις!!!!!!!
- Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει πριν τον σερβίρουμε!!!
Τέλειο ♥️ είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνει!!!
Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Μπακλαβάς με σοκολάτα - Chocolate Baklava by Akis and akispetretzikis.com!
Μπακλαβαδάκια με σιρόπι χωρίς ζάχαρη, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!
Μπακλαβαδάκια Ferrero Rocher, από την καταπληκτική Ελενα Χονδρογιάννη και το elenacooks.gr!
Τούρτα με 2 σοκολάτες, γιαούρτι και βάση μπακλαβά από την Ντίνα Νικολάου !!
Μπακλαβάς με χαρουπόμελο, από τον Στέλιο Παρλιάρο και τις Γλυκές Αλχημείες!
Ο μπακλαβάς της τεμπέλας, από το sintayes.gr!
Αφήστε μια απάντηση