Cheesecake με μυζήθρα κρητική και βερίκοκα σοτέ, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υπάρχει ένας τύπος μυζήθρας κρητικής που λέγεται γαλομυζήθρα και η οποία είναι εξαιρετικά λεία και κρεμώδης, με ελαφρώς υπόξινη γεύση. Τη βρίσκετε σε παντοπωλεία και καταστήματα κρητικών προϊόντων. Εγώ αυτή χρησιμοποίησα στο γλυκό μου, όμως εσείς μπορείτε να το φτιάξετε  και με ένα οποιοδήποτε τυρί κρέμα του εμπορίου.

Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 23εκ.
Για τη βάση του μπισκότου:

  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

Για την κρέμα τυριού

  • 500γρ. γαλομυζήθρα Κρήτης
  • 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 αβγά μέτρια
  • 10γρ. ζελατίνη

Για τη διακόσμηση

  • 15 Βερίκοκα κομμένα στα 4
  • 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) βούτυρο
  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • Μερικά κόκκινα φρούτα ή καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε την κρέμα: μουλιάζετε τις ζελατίνες σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά. Αφήνετε λίγη κρέμα γάλακτος στην άκρη και χτυπάτε την υπόλοιπη μαζί με το τυρί και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κι αφράτη κρέμα.
  2. Βάζετε τη ζάχαρη με 2 κουταλιές της σούπας νερό σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη. Αφού βράσει για 2 λεπτά το σιρόπι, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε 1 λεπτό ακόμη. Στο μεταξύ ξεκινάτε να χτυπάτε τα αβγά με μίξερ χειρός. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε καυτό το σιρόπι με ροή κορδονιού στα αβγά και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει, να φουσκώσει και να κρυώσει το μείγμα.
  3. Στύβετε τις ζελατίνες και τις βάζετε σε κατσαρολάκι μαζί με την κρέμα γάλακτος που κρατήσατε και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσουν οι ζελατίνες.
  4. Ρίχνετε την κρέμα του τυριού στο μείγμα των αβγών χτυπώντας με το μίξερ για να ενωθούν και στο τέλος προσθέτετε και το μείγμα της ζελατίνης χτυπώντας για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει και ετοιμάζετε τη βάση.
  5. Θρυμματίζετε τα μπισκότα και τα ανακατεύετε με το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα του λεμονιού. Το μείγμα σας θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Μαγκώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και στρώνετε πάνω του το μείγμα του μπισκότου. Με την ανάποδη ενός κουταλιού το πατάτε να γίνει συμπαγές και απλώνετε πάνω το μείγμα του τυριού. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει.
  6. Ετοιμάζετε και τα βερίκοκκα: Βάζετε ένα τηγάνι να κάψει στη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα και το βούτυρο. Σοτάρετε για 2 λεπτά και στη συνέχεια πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Τέλος σβήνετε με το ρούμι κι αφού εξατμιστεί τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα βερίκοκα να κρυώσουν εντελώς. Τότε μόνο τα απλώνετε πάνω από το τσιζκέικ και ξαναβάζετε το γλυκό στο ψυγείο.
  7. Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε προσεκτικά το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος αφαιρώντας τη στεφάνη, τον πάτο και τη λαδόκολλα. Διακοσμείτε με μερικά κόκκινα φρούτα ή με κοπανισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα και σερβίρετε αμέσως.
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *