Dried Fruit Muffins (St. Fanourios Cake) – Φανουρόπιτα /κια, από το thehealthycook.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Στις 27 Αυγούστου γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Ανήμερα ή την παραμονή της ημέρας αυτής φτιάχνουμε την Φανουρόπιτα, ένα παραδοσιακό γλυκό νηστίσιμο κέικ. Οι πιστοί το πηγαίνουν στην εκκλησία για να διαβαστεί και έπειτα μοιράζεται στους πιστούς σαν ευλογία. Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά.  Δεν περιέχει βούτυρο, είναι κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου.

Dried Fruit Muffins (St. Fanourios Cake)  –  Φανουρόπιτα /κια

Στο σπίτι μου φτιάχνουμε πολύ συχνά την Φανουρόπιτα. Όχι, δεν είμαστε τόσο αφηρημένοι ώστε να χάνουμε συνέχεια πράγματα!! (Δηλαδή, χάνουμε…. η μητέρα μου χάνει και εγώ τα βρίσκω…. τόσο εύκολα που τελικά μου έχει δώσει το παρατσούκλι Φανούριος…. :) )  Μας αρέσει πολύ γιατί είναι ένα κέικ πολύ νόστιμο και πολύ ελαφρύ, κι έτσι σιγά-σιγά αρχίσαμε να φτιάχνουμε αυτή τη συνταγή χωρίς να έχουμε σκοπό να την πάμε στην εκκλησία, αλλά για να έχουμε ένα κέικ για τον καφέ ή για το πρωινό μας.  Κι έτσι η συνταγή άλλαξε, εμπλουτίστηκε και τελικά έχει δοκιμαστεί με χίλιους δυο τρόπους. Και έγινε και μάφινς. Και τελικά καθιερώθηκε και αρέσει σε όλους. Σήμερα ήρθε η ώρα να την μοιραστώ μαζί σας.

Η συνταγή αυτή είναι για ταψί  35εκ. περίπου. Σε μάφινς βγάζει 22 με 24 κομμάτια. Θα σας δώσω την κλασσική εκδοχή (με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο) και την λίγο «πειραγμένη» που έφτιαξα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ! Η αρχική συνταγή ήταν του Βασίλη Καλλίδη, εμείς αντί για σταφίδες βάζαμε πάντα κράνμπερις γιατί μας αρέσουν περισσότερο. Γίνονται πολύ ωραία και με μείγμα διαφόρων αποξηραμένων φρούτων (κράνμπερις, μύρτιλλα, σταφίδες, ανανά ή μάνγκο ή βερίκοκα ψιλοκομμένα). Στην τρίτη κατά σειρά φωτογραφία το φανουροπιτάκι είναι φτιαγμένο με την κλασσική συνταγή και με μείγμα αποξηραμένων φρούτων, κράνμπερις, σταφίδες και ανανά. Όσον αφορά το λάδι, η πίτα φτιάχνεται συνήθως με ελαιόλαδο, αλλά πολλοί χρησιμοποιούν καλαμποκέλαιο για πιο ελαφριά γεύση. Στην πειραγμένη εκδοχή τα δοκίμασα με λάδι καρύδας και μου άρεσε πολύ. Ελαφρύ και ταίριαζε υπέροχα. Το αλεύρι ολικής άλεσης αυξάνει τις φυτικές ίνες για πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Τα καρύδια περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.Η κανέλαείναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό  πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών. Για τακράνμπερις και τις πολύτιμες ευεργετικές τους ιδιότητες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Dried Fruit Muffins (St. Fanourios Cake)  –  Φανουρόπιτα /κια

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά (25-30 ψήσιμο)

Μερίδες:   22-24 μάφινς

Υλικά:

  • 700 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 1 γεμάτο κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 2 γεμάτα κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
  • 150 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις ή άλλα φρούτα επιλογής σας
  • 120 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 1 ¾ φλυτζανιού (415 ml) χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ¾ φλυτζανιού (415 ml) λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο)
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κονιάκ

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζετε τα ειδικά χαρτάκια στις φόρμες για μάφινς.
  2. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι και τα καρύδια σε ένα μεγάλο μπωλ.
  3. Βάζετε όλα τα υγρά υλικά στο μπλέντερ και τα ανακατεύετε.
  4. Ρίχνετε το μείγμα των υγρών υλικών στο μπωλ με τα στερεά και ανακατεύετε με μια μαρίζ ή μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια γεμίζετε τις φόρμες για τα μάφινς και ψήνετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. ( Η κλασσική εκδοχή χρειάζεται 5 λεπτά παραπάνω ψήσιμο).
  6. Αφήνετε τα μάφινς 5 λεπτά στις φόρμες και μετά βγάλτε τα με προσοχή και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πριν τα φυλάξετε σε αεροστεγές κουτί.

Σημειώσεις:

*Αν φτιάξετε την κλασσική Φανουρόπιτα στο ταψί θα χρειαστεί 1 ώρα ψήσιμο περίπου.

*Όπως σας είπα και νωρίτερα, φτιάχνουμε Φανουρόπιτα πολύ συχνά. Έχουμε αγοράσει και φόρμα σε σχήμα σταυρού και κάποιες φορές που έχουμε τρελά κέφια για δημιουργία (last year…) την έχουμε διακοσμήσει με βουτυρόκρεμα ή ζαχαρόπαστα. Παραθέτω εδώ κάποιες φωτογραφίες, (κακής ποιότητας ομολογουμένως, γιατί είναι τραβηγμένες με κινητό) για να παίρνετε ιδέες!

St. Fanourios Cake

St. Fanourios Cake

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Fanourios Cake

 

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

 

 

 

Καλή επιτυχία!

 

Dried Fruit Muffins (St. Fanourios Cake)  –  Φανουρόπιτα /κια

Here I am again!! The holidays were great as well as the internet and social networks detox, but it is time to return to reality … Though I would love one more week to tell you the truth! But I guess I’m not the only one, am I;

On August 27th we celebrate the memory of Saint Fanourios, patron saint of lost things . On that day or the day before we make the Fanouropita, a traditional lenten sweet cake. Christians go to church with the cake in order to take the blessing from the priest and then they distribute it to the others. The ingredients should be an odd number, seven, nine or eleven ingredients. It does not contain butter, it is an oil cake; the faithful seek to offer the pie the revelation of lost objects or people, in general or to find something they are looking for. The pie according to tradition is for the forgiveness of the mother of the Saint.

Dried Fruit Muffins (St. Fanourios Cake)  –  Φανουρόπιτα /κια

In my house we make Fanouropita very often. No, we don’t lose things so often!! (To tell you the truth, we do …. My mother loses them and I find them …. So easily that she has given me the nickname Fanourios …. :) ) We love this cake because it is very tasty and very light, so eventually we started to make this recipe without having the intention to go to church, but to have a cake for our coffee or breakfast. So the recipe was changed, enriched and finally tested with a thousand and one ways. And it became muffins. And finally it has been established and everyone adores them. Today it’s time that I share it with you.

This recipe is for a 35cm. pan approx.; it yields 22-24 muffins. I’ll give you the classic version (with all purpose flour and olive or vegetable oil) and the one slightly “tweaked” I made recently and I really loved it! The original recipe was by the Greek chef k Vassilis Kallidis, but we always used cranberries instead of raisins because we like them more. These muffins are great with a mixture of various dried fruits as well (cranberries, blueberries, raisins, pineapple or mango or chopped apricots).  In the third photo in the row the muffins is made with the traditional recipe and with a mix of dried fruits, cranberries, raisins and pineapple. As far as the oil is concerned, Fanouropita is usually made with olive oil, but many Greeks use vegetable oil for a milder taste. In the tweaked version I tried it with coconut oil and I really liked it. It is lightweight and it fits great. Whole meal flour increases the fiber for a healthier result. Walnutscontain plant sterols and antioxidants, and are rich in selenium, zinc, magnesium, potassium, phosphorus, iron, vitamins E and K. Cinnamon is a powerful antioxidant very rich in manganese, which is responsible for the formation of bones and connective tissue. For the valuable beneficial properties of cranberries you can be read here and here.

Dried Fruit Muffins (St. Fanourios Cake)  –  Φανουρόπιτα /κια

Preparation time:   15 minutes (25-30 min bake time)

Servings:   22-24

Ingredients:

  • 5 lb. whole meal soft flour (or all-purpose flour )
  • 1 heaping teaspoon baking soda
  • 2 heaping teaspoons baking powder
  • 1 heaping teaspoon ground cinnamon
  • 3 oz. dried cranberries or other dried fruit of your choice
  • 2 oz. walnuts, grated
  • 1 ¾ cup (415 ml) orange juice
  • 1 ¾ cup (415 ml) coconut oil (or olive oil or vegetable oil)
  • 10 oz. brown sugar
  • 2 tablespoons brandy

Instructions:

  1. Preheat the oven to 180 ° C. Line the muffins tins.
  2. Stir all solid ingredients up to walnuts in a large bowl.
  3. Put all liquid ingredients in the blender and mix.
  4. Pour the liquid mixture in the mixture of solid ingredients and stir with a wooden spoon.
  5. Using two spoons fill out the muffins tins and bake for 25-30 minutes, until golden brown. (The classic version takes 5 minutes more cooking).
  6. Let the muffins five minutes in the forms and then remove them carefully and let them cool completely before storing in an airtight container.

 

Notes:

*If you make classical Fanouropita in a pan it will need about 1 hour baking.

*As I said earlier, we make Fanouropita very often. We have bought a cross-shaped form and sometimes we have a crazy mood for new creations we decorate them with buttercream or sugar paste. Scroll up to see some photos (admittedly of poor quality because they are mobile shots) and get some ideas!

St. Fanourios Muffins

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *