Φανουρόπιτα από την αγαπημένη μας Μπέττυ και το “Taste of life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πλησιάζει  η μέρα της Φανουρόπιτας. Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου Φανουρίου , ήταν πολύ σκληρή , άσπλαχνη και αμαρτωλή και οι νοικοκυρές …καλούνται να φτιάξουν την πίτα αυτή με σκοπό να συγχωρεθεί η αμαρτωλή αυτή γυναίκα και παράλληλα να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων ζητά ο καθένας….Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η “Φανουρόπιτα” είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο.

fanouropita1
Υλικά :

500 γρ. φαρίνα κοκ.
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
1 (γεμάτο) κ.γλ. γαρύφαλλο
1 (κοφτό) κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. σόδα
1 κούπα φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 ml κονιάκ
1 κούπα σταφίδες ελαφρά αλευρωμένες
Σουσάμι για το πασπάλισμα

keik kolokutha7
fanouropita2
fanouropita3



Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μέχρι να σφίξουν κάπως. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και έτσι όπως έχει αφρίσει το αδειάζουμε μέσα στον κάδο , συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τότε και το ξύσμα και το κονιάκ. Τέλος αναμιγνύουμε με σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι  το αλεύρι με το μπέικιν τα οποία έχουμε κοσκινίσει πριν .
Αδειάζουμε το μισό από το μίγμα σε λαδωμένο , αλουμίνιο κατά προτίμηση ταψί Νο 30 , σκορπίζουμε από πάνω τις σταφίδες και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε . 
Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες…!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Δυο λόγια ακόμα :
-Επειδή η σόδα  , όταν ενωθεί με το χυμό πορτοκαλιού αφρίζει πολύ και θα χυθεί σίγουρα από το ποτήρι καλό είναι η ανάμιξη αυτή να γίνει πάνω από τον κάδο του μίξερ , έτσι ώστε ό,τι χύνεται να πέφτει μέσα στο μίγμα .

-Αντί για σουσάμι , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη για το στόλισμα της πίτας . Μπορούμε μάλιστα , όταν την ψήσουμε και τη βγάλουμε από το φούρνο , να εφαρμόσουμε στην επιφάνειά της  ένα πλεκτό , δαντελωτό πετσετάκι και μετά να πασπαλίσουμε με άχνη ώστε να έχουμε ένα υπέροχο σχέδιο!

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1050-fanouropita

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *