Bolero-Biodiet

Έχετε βαρεθεί τα μελομακάρονα; Δοκιμάστε τα ΦΟΙΝΙΚΙΑ ,μικρές σιροπιαστές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα!!!
Την συνταγή έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και είναι το πιο συνηθισμένο εορταστικό γλύκισμα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής!!

 

Χρόνος προετοιμασίας:15 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος:18€

ΥΛΙΚΑ

Για 4 Δωδεκάδες

 

Για τη συνταγή

  • 3 φλιτζάνια ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη ζύμη

  • 2 κουτ.γλυκ. μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 3/4 φλιτζάνι νερό

Για το σιρόπι

  • 8 φλιτζάνια νερό
  • 10 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. γλυκόζη
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ενώνετε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνετε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό σιγά-σιγά μέχρι να πετύχετε ζύμη όχι σφιχτή αλλά να μην κολλάει ιδιαίτερα, σχεδόν καθόλου. Αν χρειαστεί προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι αλλά προσέχετε να μην το παρακάνετε.
2. Με ελαφρά λαδωμένα χέρια κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης και αρχίζετε να πλάθετε μικρές μπαλίτσες σαν αχλαδάκια και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτετε τη γλυκόζη και ανακατεύετε.
5. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε πολύ καλά το ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα φοινίκια για 1 – 2 λεπτά. Τα αποσύρετε με μια τρυπητή κουτάλα τα στραγγίζετε λίγο και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Αφήνετε για 3 – 4 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι αλλά να μην μαλακώσουν πολύ.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Το σιρόπι πρέπει να έχει την πυκνότητα ελαιολάδου για να είναι βαρύ και να «πιάσει» τα φοινίκια.

http://www.mirsini.gr/new/sintages/glika/chr2/recipe/1174

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *