Φρυγανιά, Ζακυνθινό γλυκό από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Δροσερό και γευστικό παραδοσιακό γλυκό Ζακύνθου, με τον δικό μου πάντα τρόπο..

 

Υλικά για ένα ταψί ή πυρέξ 40Χ30 εκ. περίπου

1 πακέτο φρυγανιές (περίπου 16 φρυγανιές)
2 φάκελλα άνθος αραβοσίτου βανίλια (όχι στιγμής)
1200 γρμ. γάλα φρέσκο
100 γρμ. ζάχαρη
500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
20 γρμ. ζάχαρη άχνη
Σιρόπι βύσσινο
Αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο, (η χοντροκομμένο)

Για το σιρόπι:

1 1/2 ποτήρια νερό
150 γρμ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα και χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:
Στρώνετε σε ένα πυρέξ τις φρυγανιές και καλύπτετε τυχόν κενά με μικρά κομματάκια
Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 3 λεπτά και περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι τις φρυγανιές
Φτιάχνετε το άνθος αραβοσίτου με τα 1200 γρμ. γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει, και απλώνετε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σαντιγί και την απλώνετε πάνω από την κρέμα.
Το βάζετε ξανά στο ψυγείο να παγώσει, για μισή ώρα περίπου. Πασπαλίζετε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου.

Το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε με λίγο σιρόπι βύσσινο.

Μια μικρή ιστορία για μένα και το γλυκό… Όταν ήμουν 14-15 χρονών περίπου.. γύρω στο 1977 στο σπίτι μιας θείας μου στο χωριό Γαϊτάνι, με την φαντασία μου έφτιαξα αυτό το γλυκό, χωρίς να το έχω δει ποτέ, χωρίς να το έχω διαβάσει πουθενά, χωρίς να μου το έχει πει κανένας… Ακριβώς η ίδια συνταγή… Και μετά από πολλά χρόνια μαθαίνω ότι το γλυκό αυτό σερβίρεται στην Ζάκυνθο σαν τοπικό γλυκό…Τώρα ειλικρινά, δεν ξέρω αν αυτό το γλυκό είναι αυτό που ξεκίνησε από μένα, (διότι άφησα την συνταγή στην θεία μου, και δόθηκε από χέρι σε χέρι, σε συγγενείς και φίλους…) η υπήρχε και δεν το ήξερα, και την έφτιαξα εγώ τυχαία; Ποτέ δεν ασχολήθηκα να μάθω, και παραμένω πάντα με την απορία…

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9767.html#more

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *