Γαλακτομπούρεκο σε ρολάκια, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Το λατρεμένο γαλακτομπούρεκο σε ατομικά ρολάκια!
 
Βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο, παχύρρευστο σιρόπι…
Το ελληνικό σιροπιαστό γλυκό που “στάζει” από την γλύκα του σιροπιού και της κρέμας.
Αν υπάρχουν λίγα γλυκά ελληνικά που είναι συνδεδεμένα με μνήμες νοσταλγίας, που “ξυπνούν” εικόνες από το παρελθόν σίγουρα το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από αυτά.
Αν μπορούσαμε να επισημάνουμε κάποια από τα μυστικά του αυτά θα ήταν τα φρέσκα, χωριάτικα αυγά για την κρέμα, το καλό, αρωματικό βούτυρο αγελάδος, το αργό, σωστό ψήσιμο και το αργό, σταδιακό σιρόπιασμα..
Ένα γλυκό που το απολαμβάνουμε και κρύο και ζεστό. Ένα γλυκό που τρώγεται από μικρούς και μεγάλους. Ένα γλυκό που “μυρίζει” παράδοση Ελλάδας.

Υλικά:
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 φλ. του καφέ ηλιέλαιο

Για την κρέμα:

  • 750 ml γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 750 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κ.σ. γλυκόζη (γεμάτες)*

Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το σιμιγδάλι. Μόλις κάψει το γάλα ρίχνουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά και συνεχόμενα με ένα αναδευτήρι. Ρίχνουμε αργά αργά και τα αυγά (αφού τα έχουμε ανακατέψει πρώτα) και ανακατεύουμε γρήγορα. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να αρχίζει να πήζει, περίπου 2-4 λεπτά (δεν πήζει εντελώς η κρέμα, πήζει τελείως και μετά αφού κρυώσει). Όταν πήξει αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε να αναμειχθεί καλά στο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Όταν κρυώσει τελείως την βάζουμε μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρόγγυλη μύτη.
2. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολάκι. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί που θα βάλουμε τα γαλακτομπουρεκάκια.
3. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στην μέση κατά πλάτος. Έχουμε δηλαδή την μεγάλη πλευρά τους προς το μέρος μας και τα κόβουμε στην μέση (αυτά θα είναι τα μεγάλα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε). Τα μισά τα ξανακόβουμε στην μέση κατά πλάτος (αυτά θα είναι τα μικρά φύλλα που θα τα βάλουμε ανάμεσα)
4. Απλώνουμε ένα φύλλο (από τα μεγάλα που κόψαμε) και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο. Στην μια άκρη του φύλλου απλώνουμε ένα από τα μικρά φύλλα που κόψαμε. Διπλώνουμε το μεγάλο φύλλο. Βουτυρώνουμε. Στην μια άκρη που διπλώσαμε, στο κέντρο απλώνουμε την κρέμα με την σακούλα ζαχαροπλαστικής. Η κρέμα σε ποσότητα είναι όσο ένας χοντρός αντίχειρας. Διπλώνουμε προς τα μέσα, κλείνουμε μετά τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε ελαφρά μέχρι να “κλείσει” το ρολάκι. Τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.
5. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
6. Όταν γεμίσει το ταψί βουτυρώνουμε καλά από πάνω.
7. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
8. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσουν. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε την γλυκόζη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
9. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι (όχι καυτό). Το σιροπιάζουμε με δόσεις λίγο- λίγο με μια βαθιά κουτάλα (όχι όλο μαζί). Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι. Καλύτερα απολαμβάνουμε μετά από 3-4 ώρες, αφού κρυώσει καλά.
*Tips:

1. Πριν βουτήξουμε το κουτάλι στην γλυκόζη το βουτάμε στο νερό για να μην κολλάει η γλυκόζη πάνω στο κουτάλι και μας δυσκολέψει μετά στο πλύσιμο.
2. Αν δεν είστε πολύ σίγουροι για την ώρα ψησίματος, ένας τρόπος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο το γλυκό είναι να κοιτάξετε τον πάτο του. Ο πάτος του γλυκού όταν έχει πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα (όπως κάτω στην φωτογραφία) μας επισημαίνει ότι το γλυκό είναι έτοιμο!

Καλή επιτυχία!
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *