Fineti (Chipita)
VIAP-MENTEL(gif)(εσωτερικές)
GOJI BERRY (GEORGILA)

Τσουρέκι δεν έχω φτιάξει ποτέ!  Γνωρίζω ότι έχει πολύ κόπο κ διαδικασία για να το φτιάξεις, είναι «μπελαλίδικο» που λένε! Τις προάλλες λοιπόν λέω στον Κωστή «γίνεται άραγε ένα τσουρέκι νηστίσιμο;», η απάντησή του ήταν θετική κι αυτό ήταν! Τον προκάλεσα να μου φτιάξει ένα νηστίσιμο τσουρέκι για το μπλογκ! Μετά από 6 διαφορετικές δοκιμές κατέληξε στη σημερινή που σας παρουσιάζω! Η μόνη συμμετοχή μου ήταν να βγάζω τα υλικά στον πάγκο κ να φωτογραφίσω το τελικό αποτέλεσμα, άρα τα εύσημα του ανήκουν! Το τσουρέκι αυτό είναι ελαφρύ πεντανόστιμο, αφράτο κι όχι επειδή το έκανε ο άντρας μου, αλλά το δοκίμασαν κ φίλοι κ ξετρελάθηκαν! Έχει φασαρία, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε μόνο το Πάσχα. Τα ατομικά τσουρεκάκια είναι ιδανικά για σνακ, για να τα δώσουμε στα παιδάκια μας στο σχολείο. Ρίχτε μια ματιά στα υλικά των τσουρεκιών του εμπορίου κ δεν θα θέλετε να τα ξανααγοράσετε!

Φιλάκια πολλά!

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Υλικά για 10 ατομικά τσουρεκάκια:

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
160 γρ. πουρές μήλου (apple sauce)
120 γρ. χλιαρό γάλα σόγιας
100 γρ. φυτικό βούτυρο
125 γρ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα ½  πορτοκαλιού
15 γρ. ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
5 γρ. μαχλέπι τριμμένο
1/4 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
αμύγδαλα φιλέ για διακόσμηση κ λίγο γάλα για επικάλυψη

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα, το αλάτι κ ανακατεύω καλά. Σε ένα τηγάνι λιώνω σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο κ ρίχνω κ τη ζάχαρη. Ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά. Όταν αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω κ τον πουρέ μήλου κ ανακατεύω καλά. Προσθέτω το μείγμα αυτό στο αλεύρι. Διαλύω τη  μαγιά στο χλιαρό γάλα με σύρμα κ ρίχνω κι αυτά τα υλικά στο αλεύρι. Ανακατεύω τα υλικά με το χέρι μου μέσα στο μπολ με κυκλικές κινήσεις. Αρχικά το μείγμα είναι υδαρές και κολλώδες, όσο όμως το δουλεύω αποκτά μεγαλύτερη συνεκτικότητα. Θα είναι έτοιμο μετά απο περίπου είκοσι λεπτά ζυμώματος και όταν δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει μέσα στο φούρνο, στους 50 βαθμούς και για δυόμιση περίπου ώρες, μέχρι να τριπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της. Τη βγάζω από το φούρνο και την δουλεύω ξανά, όμως αυτή την φορά την μερίζω σε πέντε λωρίδες. Τις τοποθετώ σε ταψί και τις αφήνω στο φούρνο για μιάμιση ώρα, μέχρι να φουσκώσουν. Κατόπιν πλάθω κάθε λωρίδα σε κορδόνια με τα οποία μπορώ να δώσω στο τσουρέκι μου όποια μορφή θέλω. Για ένα μεγάλο παραδοσιακό τσουρέκι προτιμώ την πλέξη με τρία ή τέσσερα κορδόνια, ενώ για ατομικές μερίδες την σπειροειδή μορφή (κάθε κορδόνι το κόβω σε δυο κομμάτια κ πλάθω έναν σαλίγκαρο ή οχτάρι). Τοποθετώ τα τσουρέκια μου σε ταψί με λαδόκολλα και τα βάζω και πάλι στο φούρνο για δυο ώρες μέχρι να φουσκώσουν. Ναι το τσουρέκι είναι παιδί της υπομονής αν αναλογιστούμε ότι τα διαδοχικά φουσκώματά του διαρκούν περίπου έξι ώρες!

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Όταν φουσκώσουν και διπλασιάσουν τον όγκο τους, χρησιμοποιώντας πινέλο τα αλείφω με γάλα σόγιας το οποίο φροντίζουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Διακοσμώ με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνω στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και για δεκαπέντε λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!

http://theveggiesisters.gr/tsoureki-nistisimo/

Vegan Tsoureki

Tsoureki is a traditional Easter bread. All Greeks love it and it is really popular. It is made of flour, butter, eggs and is scented with ground mahleb and mastic. It needs a lot of kneading and it takes hours to make it because you have to wait for the dough to rise but it is worth waiting! It is so fluffy, yummy and fragrant! I have never tried to make tsoureki. The other I was wandering whether it is possible to veganize it and my husband claimed that ot would be feasible!

 

Vegan Tsoureki (Traditional Greek Easter bread)

Vegan Tsoureki (Traditional Greek Easter bread)

So I challenged him to do it! After 6 experiments he finally did it! The perfect tsoureki was there on my table waiting t be photographed and devoured! My opinion is objective, don’t think that I praise him because he is my hubby! Our friends who tried it were thrilled too! I think that it’s a pity that we make tsoureki only during Easter. It is a delicious portable snack and of course the homemade is much better than the storebought version. Have a lovely week!

 

Vegan Tsoureki (Traditional Greek Easter bread)

Vegan Tsoureki (Traditional Greek Easter bread)

Ingredients for 10 tsourekia:

500 gr. flour for tsourekia (or bread flour with extra gluten)
160 gr. apple sauce
120 gr. lukewarm soy milk
100 gr. vegan butter
125 gr. brown sugar
Zest of ½ orange
15 gr. dry yeast
1/2 tsp salt
5 gr. ground mahleb
1/4 tsp ground mastic
Almond silvers for garnish and milk for coating

Vegan Tsoureki (Traditional Greek Easter bread)

Vegan Tsoureki (Traditional Greek Easter bread)

 

Instructions:

In a big bowl place flour, mahleb, mastic, salt and orange zest. In a pan melt over low heat butter and sugar. Remove from heat and add apple sauce. Stir to combine. Add this mixture into the flour. In another bowl pour lukewarm milk and dissolve yeast with an eggbeater. Pour it into flour too. Mix the ingredients with circular movements. Initially the dough will be watery and sticky but as I am working on it it will get the consistency I want. After about 20 minutes of kneading it will be ready. The dough must not stick on the bowl anymore. Put the bowl with the dough in the oven at 50 C and allow to rise for 2,5 hours (it has to triple its volume!) Get it out of the oven, knead it again and divide it into 5 long stripes. Put them back in the oven for 1,5 hours until risen. Then make ropes and give the shape you want to your tsoureki. Either make individual tsoureki-snails (like the ones we did) or make either make 1 big braid. Place tsoureki buns on a baking sheet lined with parchment paper and put in the oven again for 2 hours until risen.

Tsoureki is the child of patience! It takes 6 hours to rise! When their volume is doubled, brush gently with milk (at room temperature) and top with almonds. Be careful not to deflate it! Fan bake in preheated oven (fan) at 180 C for about 15 minutes until golden brown. Remove from the oven.  Enjoy!

http://theveggiesisters.gr/vegan-tsoureki-traditional-greek-easter-bread/

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.