Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Ένα κανταΐφι που θυμίζει γαλακτομπούρεκο… Νόστιμο, αφράτο, βουτυράτο… Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε…

Χρόνος Προετοιμασίας:

30΄

Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 40΄

Υλικά:

  • για ένα ταψί 32 εκ.
  • Για το κανταΐφι
  • 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 1½ λίτρο γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 σφηνάκι ΜΕΤΑΧΑ
  • 2 βανίλιες
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Για το σιρόπι
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • τη φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 σφηνάκι ΜΕΤΑΧΑ

Εκτέλεση:

Για το κανταΐφι: Βουτώνω καλά ένα ταψάκι 32 εκ. Βγάζω το φύλλο από την συσκευασία του και το «ξένω» μέχρι να ανοίξει καλά και να διαχωριστούν όλες οι ίνες. Στρώνω στη βάση και στα πλάγια του ταψιού τα 300 γρ. φύλλου και κρατάω στην άκρη τα άλλα 200 γρ. σκεπασμένα με μια υγρή πετσέτα (για να μη στεγνώσουν). Μουσκεύω καλά το στρωμένο φύλλο με αρκετό από το λιωμένο βούτυρο (θα χρησιμοποιήσω περισσότερο από το μισό).

Για την κρέμα: Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με την ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το μίγμα και να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύω αμέσως για να ενσωματωθούν πλήρως στην κρέμα. Τέλος, ισιώνω την επιφάνεια της κρέμας στην κατσαρόλα και σκορπίζω τα 50 γρ. βούτυρο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΩ. Έτσι δημιουργείτε μια βουτυράτη στρώση σε όλη την επιφάνεια και δεν αφήνει να δημιουργηθεί κρούστα. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει για μισή ώρα. Τέλος, προσθέτω το ΜΕΤΑΧΑ και ανακατεύω να ενσωματωθεί μαζί με το το βούτυρο στην κρέμα και την αδειάζω στο ταψί με το στρωμένο φύλλο κανταΐφι.
Σκεπάζω την κρέμα με το υπόλοιπο φύλλο και βουτυρώνω καλά με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω το κανταΐφι να κρυώσει ελαφρώς.
Για το σιρόπι: Ρίχνω όλα τα υλικά (εκτός από το ΜΕΤΑΧΑ) μαζί σε μια κατσαρόλα και βράζω για 5 λεπτά. Δεν πρέπει να δέσει πολύ το σιρόπι, πρέπει να είναι σχετικά αραιό. Προσθέτω το ΜΕΤΑΞΑ και αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Σιροπιάζω το χλιαρό κανταΐφι με εξίσου χλιαρό σιρόπι. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/2485#r=edit-tid-5-74/page=2

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *