Καρυδόπιτα με επικάλυψη γκανάζ σοκολάτας και μαρέγκα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mια παραλλαγή της παραδοσιακής αγαπημένης καρυδόπιτας…


Η κλασική σιροπιαστή καρυδόπιτα ως βάση.
Από πάνω μια λεπτή, βελούδινη στρώση γκανάζ.
Στην κορυφή μια ελαφριά αέρινη στρώση μαρέγκας.
Μια παραλλαγή για την παραδοσιακή καρυδόπιτα που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη.
Χρησιμοποιήστε για την γκανάζ κουβερτούρα σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (και όχι γάλακτος) για να εξισορροπεί την γλυκύτητα του γλυκού.
Δοκιμάστε την για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να γευτείτε την παραδοσιακή καρυδόπιτα αλλιώς!

 

Υλικά:

Για την καρυδόπιτα:

  • 1 φλ. Καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλ. Αλεύρι
  • 1 φλ. Βούτυρο
  • 1 φλ. Ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γλ. Γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. Κανέλα

Σιρόπι:

  • 2 ½ φλ. Νερό
  • 1 ½ φλ. Ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για την γκανάζ:

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

Για την μαρέγκα: 

  • 6 ασπράδια
  • 1 ½ φλ. Ζάχαρη
  • 1/3  κ.γλ. σκόνη κρεμόριο
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή μια κάψουλα βανίλιας

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ταυτόχρονα χτυπάμε με το μίξερ.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40 λεπτά.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά και κρατάμε 5-6 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  6. Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
  7. Ετοιμάζουμε την γκανάζ: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να κάψει, αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή. Αφήνουμε να χλιαρύνει λίγο.
  8. Όταν κρυώσει καλά το γλυκό,  απλώνουμε από πάνω την χλιαρή γκανάζ σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την μαρέγκα:

  1. Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια την ζάχαρη και το ξινό και τα χτυπάμε με ένα σύρμα σε μπεν μαρί ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Αφού τα βγάλουμε από το μπεν μαρι, προσθέτουμε την υγρή βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ ώσπου να γίνει σφιχτό (όχι σαν μαρέγκα λίγο πιο μαλακό).
  3. Απλώνουμε με μια μαρίζ πάνω από το γλυκό ομοιόμορφα.
  4. Με ένα φλόγιστρο καίμε την μαρέγκα προσεκτικά ή βάζουμε στον φούρνο (σε γκριλ) μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Καλή επιτυχία!

 

 

http://www.foodstates.gr/2016/12/blog-post_59.html

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *