Κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή, από την Ντίνα Νικολάου!

Αγαπημένη πίτα της μαμάς μου που όταν την φτιάχνει μοσχοβολάει όλο το σπίτι κανέλα.

Για 1 ταψί 26×38 εκ.
Υλικά

16 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

800 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη στον τρίφτη του τυριού
3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
100 γρ. ξανθές σταφίδες
2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
1 λοβό βανίλιας
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα

Για το σερβίρισμα

50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη

 

Διαδιακασία

Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζω το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζω καλά το μίγμα της γέμισης και κρατάω κατά μέρος το ζωμό.
Λαδώνω το ταψί με ένα πινέλο. Λαδώνω τα φύλλα κρούστας ένα ένα. Παίρνω ένα λαδωμένο φύλλο και απλώνω στη μία άκρη του, κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το τοποθετώ στο ταψί, σχηματίζοντας σαλίγκαρο (σπείρα). Συνεχίζω τη διαδικασία, ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω την κολοκυθόπιτα για σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, περιχύνω την πίτα με το ζωμό που έχω κρατήσει από το στράγγισμα της γέμισης και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Βγάζω την πίτα από το φούρνο, την αφήνω και την αφήνω να κρυώσει.
Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρω.

 

http://dinanikolaou.gr/?p=8402

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *