Fineti (Chipita)
PIERCE-SUMMERCAMP2017
VIAP-MENTEL(June2017-gif)(εσωτερικές)
fineti

 

Μοσχομυριστό, σχετικά πολύ απλό σε υλικά Χριστόψωμο. Ζυμωμένο μόνο με ελαιόλαδο και μπόλικο κόλιανδρο. Εξαιρετικής υφής και πολύ ταιριαστό με τυριά όπως την γραβιέρα και το κεφαλοτύρι

Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος:8€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 άτομα

Για από πάνω

  • 2 κουτ. σουπ. σουσάμι
  • 5 ολόκληρα καρύδια με το τσόφλι
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 3 κουτ. σουπ. χλιαρό νερό
  • 4 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ.γλυκ. κόλιανδρο σπασμένο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 3 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και ρίχνετε τον μισό κόλιανδρο, την κανέλα ξύλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τα αφήνετε να βράσουν 5′-6’και μετά τα σουρώνετε και φυλάτε στην άκρη το ζωμό τους.
2. Στη συνέχεια διαλύετε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και ρίξτε 1 κουτ. γλυκ. ελαιόλαδο και περίπου 2 κουτ. σουπ. αλεύρι, μέχρι να φτιάξετε ένα αραιό χυλό. Σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.
3. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, το ζωμό από τη βρασμένη κανέλα, τον κόλιανδρο και τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε πολύ καλά με το χέρι έτσι ώστε να διασκορπιστούν όλα τα υλικά μέσα σε αυτό το αραιό μείγμα που σχηματίζεται.
4. Κατόπιν ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας το μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό ή λίγο αλεύρι. Η ζύμη που θα φτιάξετε πρέπει να είναι ομοιογενής και αρκετά αφράτη.
5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια καθαρή λεκάνη, την οποία έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Σκεπάζετε με δύο μεγάλες βαμβακερές πετσέτες και τοποθετείτε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος με σταθερή θερμοκρασία, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 ώρα.
6. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100βαθμούς στον αέρα.Στη συνέχεια τοποθετείτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια (κατά προτίμηση ξύλινη) και ξαναζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για 5′-7′.
7. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και κάθε ένα από αυτά το πλάθετε σε στρογγυλά κουλούρια, ή καρβέλια. Τα τοποθετείτε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, τα σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 30′.
8. Σχηματίζετε δυο κορδόνια πάχους 2 εκ. και τα τοποθετείτε σταυρωτά επάνω στα χριστόψωμα. Στο κέντρο του σταυρού καρφώνετε ένα ολόκληρο καρύδι με το κέλυφος και το πιέζετε να μπει μέσα στη ζύμη αρκετά.
9. Στη συνέχεια τοποθετείτε τα χριστόψωμα στα ταψιά που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Διαλύστε 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη σε 3 κουτ. σουπ. νερό, φτιάχνετε ένα ζαχαρόνερο και με ένα πινέλο περνάτε την επιφάνεια των ψωμιών. Πασπαλίστε με άφθονο σουσάμι.
10. Ψήνετε τα πρώτα 8′ στους 100βαθμούς και αμέσως μετά ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίστε το ψήσιμο για 45′ περίπου. Αφήνετε τα χριστόψωμα να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα πριν τα κόψετε σε φέτες.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Επειδή δεν χρησιμοποιούμε αυγό για την επάλειψη να γυαλίσει βάζουμε το ζαχαρόνερο για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

 

http://mirsini.gr/new/sintages/fagita/chr/recipe/402

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.