Λαμπρόψωμο, από την Μαριφάνη Ξανθάκη και τις “Λιχουδιές της Μαριφάνης”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Φτιάξτε το εύκολα με ένα μικρό κολπάκι που αναφέρω στον πρόλογο του άρθρου!!!

Μια εύκολη συνταγή για λαμπρόψωμο πάρα πολύ εύκολο που μου πέτυχε σχεδόν ενστικτωδώς όταν από ένα λάθος θα μένα χωρίς ψωμί γιορτινές μέρες!
Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ εύκολο να σκαρώσω 1 κουλούρα από μόνη μου βασιζόμενη στην σίγουρη εκδοχή του σπιτικού-ζυμωτού ψωμιού, αρωματισμένο και στολισμένο με τα πρέποντα στολίδια! 

Τα υλικά φαντάζομαι ότι υπάρχουν στα ντουλάπια σας (όσοι μάλιστα από εσάς φτιάξατε τσουρέκι θα έχετε και τα σχετικά μυρωδικά).

Το μόνο που έχετε να κάνετε για να κερδίσετε χρόνο είναι να έχετε ανάψει το φούρνο σας στους 100′ βαθμούς και μόλις έχει πιάσει θερμοκρασία να τον σβήσετε και να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου μέχρι τα μισά!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μια μεσαία κουλούρα είναι:

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 κουτ.γλ. κοφτό αλάτι
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 1/2  κούπα αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο)
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένη
1/2 κουτ.γλ. γλυκάνισο
2/3 κούπας χλιαρό νερό
1 μικρός κρόκος αυγού μαζί με 1 κουτ.σ. νερό και 1 κουτ.σ. γάλα
φιλέ αμύγδαλο για το στόλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα 2 άλευρα μαζί με τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το γλυκάνισο και τη μαγιά.
  2. Ανοίγουμε μια λάκα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια να γίνουν ψιχουλιαστά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή. Η ποσότητα του νερού ενδεχομένως να είναι λίγο λιγότερη ή λίγο περισσότερη.
  4. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και βάζουμε την μπάλα ζύμης. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο  (με ανοιχτή την πόρτα) που πλέον θα έχει γίνει χλιαρός.
  5. Αφήνουμε 10′ λεπτά να ανέβει λίγο η ζύμη. Μετά ζυμώνουμε ξανά το ζυμάρι και το ξαναβάζουμε στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα για 20′ λεπτά ακόμη.
  6. Αφού η ζύμη θα έχει ανέβει κι άλλο τη βγάζουμε από το φούρνο και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
  7. Πλέκουμε σε πλεξούδα τα 2 φιτίλια ζύμης και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να πάρει τη μορφή πλεχτής κουλούρας με μια τρυπούλα στο κέντρο (για να μπει κόκκινο αυγό). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180′ βαθμούς.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια της κουλούρας με το διάλυμα αυγού, στολίζουμε με το φιλέ και ψήνουμε την κουλούρα μας για 20′ λεπτά ή έως ότου πάρει ομοιόμορφο χρώμα η επιφάνειά του!
  9. Βγάζουμε απ’ το φούρνο και σπεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
  10. Τοποθετούμε στο κέντρο το αυγό!

Εύχομαι σε όλους σας η Ανάσταση του Κυρίου μας να γεμίσει τις καρδιές σας αγάπη, δύναμη και φως!!!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Σας φιλώ!
Μαριφάνη

 

http://lixoudiesmarifanis.blogspot.gr/2014/04/blog-post_19.html

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *