Λαγάνα από την Μπέττυ μας, και το “Taste of life by Betty”!

Η λαγάνα , ταυτόσημη με την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα , είναι η βασίλισσα της καθαράς Δευτέρας. Πολλές οι ιστορίες και οι παραδόσεις που την πλαισιώνουν , πολλοί και οι τρόποι παρασκευής της , ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες της κάθε νοικοκυράς…Για μένα η λαγάνα είναι ένα “πιτόψωμο” με λάδι και σουσάμι , ένα επίπεδο , λεπτό ψωμί  χωρίς προζύμι , με τραγανή επιφάνεια και ταχίνι στο ζύμωμα ίσως για να περιέχει θερμιδική αξία ώστε να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας. Όπως και να έχει πάντως η αγαπημένη , σχεδόν “ιερή” λάγανα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας…

lagana20161
Υλικά (για 2 λαγάνες) :

500 γρ. σκληρό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. λάδι
350 γρ. νερό
1 κ.γλ. αλάτι
Για την επιφάνεια :
Μπόλικο σουσάμι και μαυροσούσαμο
Μπόλικο ελαιόλαδο
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ.(κοφτή) καστανή ζάχαρη

lagana20162lagana20163lagana20164lagana20165lagana20166lagana20167lagana20168lagana20169lagana201610lagana201611lagana201612lagana201613lagana201614lagana201615lagana201616lagana201617lagana201618lagana201619
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το νερό (το θέλουμε ελαφρώς χλιαρό) και το ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε τη μαγιά και το μέλι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν. Περιμένουμε για λίγα λεπτά (περίπου 15) μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά . Θα το καταλάβουμε γιατί θα “φουσκώσει” η επιφάνεια του υγρού. Το αδειάζουμε τότε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι , το λάδι και το ταχίνι. Εφαρμόζουμε το ειδικό εξάρτημα για ζύμες και αρχίζουμε να ζυμώνουμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε πιο δυνατή για 10 λεπτά περίπου. Στα μισά της διαδικασίας προσθέτουμε το αλάτι. Όταν έχει σχηματιστεί μια ζύμη που κολλάει ελαφρώς και έχει μαζευτεί σα μπάλα γύρω από το γάντζο , λαδώνουμε ένα μεγάλο μπωλ και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη . Αν δυσκολευόμαστε , χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπωλ με διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Αυτό μπορεί να πάρει μία ή δύο ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Τότε αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε στα δύο. Τοποθετούμε λαδόκολλες σε δύο λαμαρίνες του φούρνου και βάζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης στην καθεμία. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη ώστε να της δώσουμε το σχήμα της λαγάνας που επιθυμούμε (περίπου 1,5 εκ. πάχος).
Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε το νερό και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη . Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της κάθε λαγάνας και τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά περίπου . Τότε με το δάχτυλό μας κάνουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες της λαγάνας , πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε (μία, μία) σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 20 λεπτά περίπου (εξαρτάται από το πάχος που της δώσαμε) , στην κάτω σχάρα.
Περιμένουμε να κρυώσει για λίγο , την κομματιάζουμε (τη “στραμπουλάμε” με τα χέρια μας έλεγε η γιαγιά μου) και την τιμάμε δεόντως…

Και του χρόνου με υγεία , Καλή Σαρακοστή.

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/vasikes-syntages-me-alati/1501-lagana



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *